Mai mult ca sigur, activitatea Tractorul Brasov va fi reluata spre sfarsitul lunii septembrie, apreciaza Gheorghe Apostu, presedintele sindicatului uzinei. "Cererea de 400.000 de tractoare va impulsiona cumparatorul uzinei sa inceapa activitatea cat

Mai mult ca sigur, activitatea Tractorul Brasov va fi reluata spre sfarsitul lunii septembrie, apreciaza Gheorghe Apostu, presedintele sindicatului uzinei. "Cererea de 400.000 de tractoare va impulsiona cumparatorul uzinei sa inceapa activitatea cat mai rapid, astfel ca, pana in luna octombrie preconizez ca noul Tractorul va intra in activitate", a continuat liderul sindical.
In ceea ce priveste vanzarea activelor uzinei brasovene, Apostu se asteapta la "un pret bun. Licitatia va fi cu strigare, cu siguranta activele vor fi valorificate cat se poate de bine". De asemenea, sindicalistul ne-a spus ca, cel mai probabil, activele uzinei vor fi cumparate "cu totul. Cumparatorul ar iesi mai castigat daca achizitioneaza intreaga platforma."

77 mil. euro, pretul de pornire a licitatiei

Activele uzinei Tractorul Brasov, aflata in lichidare voluntara, vor fi scoase la vanzare pe 5 iulie, la pachet, pretul de pornire al licitatiei fiind de 77 milioane de euro. "La licitatie se poate obtine un pret mult mai mare decat cel de pornire", a adaugat Gheorghe Apostu. In cazul in care Casa de Insolventa Transilvania, lichidatorul uzinei, nu va primi nicio oferta pentru intregul activ functional sau pentru ansamblul de bunuri mobile, in integralitatea lor, atunci activele Tractorul vor fi vandute pe module viabile, se arata in anuntul de licitatie. Modulul de fabricatie tractoare si utilitati energetice - principalul activ - este scos la vanzare la un pret de 43 milioane de euro si este format din mai multe sectii de fabricare utilaje agricole, cai ferate uzinale, cladire administrativa, 15 camere de camin, trei apartamente, marca UTB si unele creante.

Turnatoria - 8 mil. euro

Al doliea activ este alcatuit din sectoarele calde - turnatorie fonta, turnatorie neferoase si forja - si va fi scos la vanzare separat pe cele trei componente. Pretul de pornire a licitatiei pentru turnatoria de fonta este de 8,1 milioane de euro, pentru forja 4,4 milioane de euro, iar pentru turnatoria de neferoase 1,5 milioane euro. Al treilea modul are in componenta 33 de active, vandute separat fata de principalul activ. Ansamblul de bunuri mobile este format din patru pachete de utilaje uzate si va fi scos la vanzare la pachet la un pret de pornire a licitatiei de 2,43 milioane lei. In cazul in care nu se va inregistra nicio oferta pentru vanzarea in integralitate a acestui ansamblu, atunci lichidatorul uzinei va permite cumpararea activelor pe cele patru pachete.

Licitatie pentru creante

Totodata, Casa de Insolventa Transilvania va organiza pe 5 iulie o licitatie pentru vanzarea creantelor detinute de catre companie impotriva tertilor la un pret de 6,18 milioane lei. Casa de Insolventa Transilvania, desemnata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) lichidator al Tractorul, a anuntat recent ca va finaliza pana la 15 august procesul de valorificare a fluxului viabil al uzinei din Brasov, iar angajatii vor primi integral salariile restante pana pe 13 septembrie. Procedura de lichidare voluntara va avea mai multe etape, respectiv inventarierea si evaluarea patrimoniului, stabilirea listei de creditori si vanzarea activelor, urmata de recuperarea creantelor si de platile catre creditori.

Marca "Tractorul" ramane valabila

Uzina Tractorul a fost inchisa in luna aprilie, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900 de persoane. Potrivit presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, printre investitorii interesati sa cumpere activele Tractorul se regasesc compania indiana Mahindra&Mahindra, Gigi Becali si Atlassib, companie condusa de omul de afaceri Ilie Carabulea. Printre altele, cumparatorul uzinei are obligativitatea de a pastra marca "Tractorul". Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS - 80,18%, SIF Transilvania - 17,15% si alti actionari - 2,67%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.