Se pare ca ceasurile sunt accesoriile preferate ale politicienilor, singurele obiecte de lux care nu sunt ascunse de ochii publicului, spre deosebire de vile, iahturi, sau avioane private.
Odata cu intamplarea traita de Bush in Albania, cand si-a pierdut sau i s-a furat ceasul, aceste obiecte au ajuns din nou in atentia publicului. Presa rusa a facut chiar cercetari pentru a afla ce ceasuri poarta oligarhii si politicienii rusi.
S-a descoperit astfel ca elitele Rusiei prefera ceasurile de aur elvetiene, care au in spate secole de traditie in domeniu. Se pare ca aceste obiecte reprezinta de fapt un simbol al statutului proprietarului in public.
Printre politicienii rusi, cel mai scump ceas il are - normal - presedintele Vladimir Putin. Seful statului rus poarta un ceas de 60 de mii de dolari, "Patek Philippe Perpetual Calendar". Putin poarta ceasul care costa cat salariul sau pe un an, pe mana dreapta.
Se pare ca presedintele rus este devotat acestei firme, pentru ca in 2003 avea un alt Patek Philippe, dar alt model, Calatrava.
Patek Philippe este o firma foarte scumpa si conservatoare. Sunt ceasuri pentru politicieni si presedinti bogati. Interesant este ca acest brand nu agreeaza publicitatea publica, agresiva. "Este adevarat ca Putin are un ceas de la firma noastra. E un model clasic, nu foarte complicat". a declarat un purtator de cuvant al firmei.
Exista si alti politicieni sau oameni de afaceri rusi care merg pe mana presedintelui: Anatoli Ciubais, director al gigantului energetic RAO UES, poarta un Patek Philippe clasic, de aur, care indica si fazele lunii, pe langa alte calendare.
Presedintele Alpha Bank, Peter Aven, poarta si el Patek Philippe Annual Calendar care costa peste 19.000 de dolari.
Nici primarul Moscovei, Yuri Luzhkov, nu se lasa mai prejos, purtand si el un Patek Philippe Calatrava, care costa 18.000 de dolari.
Cu un an in urma, primarul avea un ceas de aur cu portretul lui Alexander Puskin pe capac. Luzhkov primise ceasul cadou de la compania Breguet, la cea de-a 200-a aniversare a poetului.
Cand vine vorba de Roman Abramovici, povestea se schimba, sumele fiind "putin" mai mari. Patronul echipei Chelsea are mai multe ceasuri Rolex, iar acum prefera un Rolex Daytona, de 29.000 de dolari. Inainte, el purta un Rolex Oyster Perpetual Date Submariner, care costa cu zece mii de dolari mai putin.
Mihail Gorbaciov are un ceas Omega Constellation, iar Jirinovski, mai nationalist, poarta un ceas de fabricatie rusa, Slava.
Faimosul de acum ceas al lui George W. Bush se pare ca era un model deloc pretentios, fiind un Timex Indiglo de 50 de dolari. Nici Tony Blair nu investeste in ceasuri, el avand un Swatch care costa cat cel al presedintelui SUA.
Starul hollywoodian si guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, poarta un "Audemars Piguet", modelul "Royal Oak Offshore", in valoare de 25.000 de dolari.
Politicianul care are cel mai scump ceas este nimeni altul decat Silvio Berlusconi, care are de altfel o pasiune pentru astfel de obiecte. Berlusconi are la mana un Constantin Vacheron care costa nu mai putin de 540.000 de dolari.