Banca Nationala a Romaniei a atras, ieri, in depozite la o luna, toata oferta celor 11 banci comerciale participante la licitatie, a carei valoare s-a ridicat la 1,984 miliarde lei, cu o dobanda anuala de 7,25%, a declarat pentru NewsIn seful Departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu. Astfel, dobanzile interbancare locale la depozitele pe termen scurt in lei s-au majorat usor in prima parte a zilei, in asteptarea licitatiei pentru depozitele la o luna, la care BNR ofera o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv de 7,25% pe an. "Banca centrala a atras 100% din oferta bancilor prezente la licitatie, de 1,984 miliarde lei (616,53 milioane euro), iar ulterior dobanzile au scazut usor la 5,5-6,0% pe an si e de asteptat sa mai scada pana la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii", a spus Angelescu.
De asemenea, saptamana trecuta, banca centrala a atras in cadrul unei licitatii similare toata oferta bancilor in valoare de 1,334 miliarde lei. Banca centrala a reinceput de acum doua saptamani sa atraga integral oferta bancilor prezente la licitatia pentru depozitele la o luna. De la sfarsitul lunii aprilie si pana la finalul lunii mai, banca centrala nu a mai atras bani de la bancile comerciale in depozite la o luna. BNR a preferat sa "injecteze" lei in piata prin licitatii de tip repo la o saptamana, decat sa faca "sterilizari", deoarece bancile s-au confruntat in acea perioada cu o lipsa semnificativa de lichiditate.
Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani fata de euro, de la 3,2395 lei/euro, cat era vineri, la 3,2180 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 17 septembrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 32.003 lei vechi pentru un euro.