Cel mai de succes producator de televiziune, Valeriu Lazarov, explica de ce emisiunile cu surprize, cu iertari si cu multe lacrimi au cautare printre romani.


a— Impliniti 50 de ani de cariera. Va amintiti prima emisiune pe care ati realizat-o ?

In vremea cand televiziunea era una experimentala, emisiile erau difuzate pentru un parc de televizoare, nu mai mare de o suta. Noi faceam emisii experimentale la studioul din Floreasca, iar prima pe care am realizat-o a fost o emisie in care eu expuneam pantofi produsi in Romania, iar un reporter de la actualitati dadea stirea.


a— De-a lungul timpului cate emisiuni ati realizat ?

Mii de emisii. Am facut 11 ani de televiziune aici, in Romania, din 1956 pana in 1968, dupa care am plecat in Spania, unde am lucrat din 1968 si pana in 1979. In 1979 am primit o invitatie din partea televiziunii RAI, pentru a realizat sapte emisiuni. In Italia am locuit zece ani. In primii 2 ani, am facut emisii ca regizor, apoi Silvio Berlusconi mi-a cerut sa fiu directorul general al tuturor productiilor.


a— Care este cea mai reusita emisiune pe care considerati ca ati realizat-o?

Emisia care mi-a adus cele mai multe satisfactii a fost "Omul si camera", produsa in Romania, in 1966. A luat 4 premii internationale: premiul de regie la Praga, premiul I la la Cairo si doua premii la Monte Carlo. Am avut mari satisfactii si cu formatul "Genialii". In Spania am facut 16 astfel de emisii si este un format inventat de mine.


a— Se pare ca pregatiti pentru Romania o noua serie din "Genialii"...

Pregatesc patru editii noi, pentru Antena 1, iar filmarile incep la jumatatea lunii iulie.


a— De asemenea, se aude ca aveti o noua emisiune de divertisment pentru Antena 1.

Da. Este un stand up comedy, o emisiune de umor, cu surprize, in 6 editii.


a— Ce ne puteti spune despre "Surprize surprize" ? Ramane Andreea Marin sau nu?

"Surprizele" sunt emisia lider de sambata seara, la TVR, de foarte multi ani. Andreea Marin este prezentatoarea "surprizelor" si nu va fi inlocuita de nimeni. Nici nu s-a pus problema sa fie inlocuita. Se faceau presupuneri cum ca sotia mea Augusta va urma sa prezinte "Surprizele". Ei bine, nu. Din mai multe motive. In primul rand datorita faptului ca Augusta si cu mine locuim la Madrid si nu avem in proiect schimbarea domiciliului, iar in al doilea rand, Augusta, de cativa ani, a decis sa stea in spatele camerelor de luat vederi si sa lucreze cot la cot cu mine.


a— Dar ce se va intampla dupa ce Andreea Marin va intra in prenatal?

Noi am discutat cu Andreea Marin si am prevazut sa acoperim emisiunea pana la sfarsitul anului. Dupa aceea, in mod normal,"Surprizele", an de an, iau o pauza (pana in martie), ca sa le "odihnim" atat pe ele cat si pe publicul spectator.


a— Referitor tot la "Surprize". A ajuns emisiunea la final ? Asa se aude...

Eu n-am spus asta. O sa vedem in luna octombrie care sunt performantele. Pentru moment, chiar daca pe piata romaneasca au aparut noi televiziuni, si fiecare canal care apare lupta pentru o cota de audienta, "Surprizele" mentin lideratul. Atata timp cat vom mentine lideratul si cat vom constata ca surprizele sunt un produs placut de public, n-o sa avem motive sa renuntam.


a— Ce aveti in vedere atunci cand aduceti in Romania un nou format de emisiune ?

In primul rand ma intereseaza daca formatul are un trecut pozitiv. Daca a avut succes in alte tari, ne da o anumita liniste, mai ales daca formatul este unul care are ca baza sentimente si situatii general umane: gelozia, dragostea, invidia, tradarea, ingredinete care exista peste tot in lume, si atunci ne gandim ca el poate avea succes si in Romania. Dar daca are prea multe elemente care nu coincid cu mentaliatea romaneasca este foarte periculos.


a— Care ar fi aceste elemente "periculoase"?

n exemplu ar fi "Big Brother". El a fost un succes in toate tarile lumii mai putin in  Romania. Si asta pentru ca era plin de elemente care nu coincideau cu mentalitatea de aici. In Romania, la posturile de televiziune, inca primeaza formatele cu vedete, in defavoarea celor cu oameni obisnuiti. Este adevarat, "Din dragoste" este un format cu oameni obisnuiti, numai ca el este un loc unde oamenii vin sa isi vindece durerile sufletesti, iar aceasta situatie este acceptata de publicul din Romania.


a— Sunt romanii ahtiati dupa lacrimi, dupa surprize, dupa iertari...?

As vrea sa mentionez ca lacrimile, de exemplu la "Surprize", sunt lacrimi de bucurie. Lacrimile traduc o stare de emotie, dar provocata de o mare bucurie. Cred ca oamenii, in general, cand plang, si mai ales cand plang de bucurie, traiesc un moment fericit. Dar, in orice caz, "surprizele", "Din dragoste" si "Iarta-ma" sunt emisii ale emotiilor, nu ale lacrimilor. Sincer, cred ca pentru igiena morala a unei tari, aceste trei emisii sunt foarte importante, pentru ca nu pe toate plaiurile, nu in toate partile, oamenii au invatat sa-si recunoasca o greseala si sa ceara iertare. Emisiile acestea au avut si continua sa aibe cautare in alte tari ale lumii. Toate au fost emisii de succes.


a— Apropo de momente fericite...Care a fost cel mai fericit moment din viata dvs?

Au fost multe...Trebuie sa recunosc ca mie mi-au placut intotdeauna copiii, si am vrut sa am copii, iar Dumenzeu m-a ajutat sa am cinci. Cand au venit pe lume copiii, au fost momente fericite. La fel si atunci cand baiatul meu cel mare a reusit sa fie pilot de avioane, cand al doilea a terminat o universitate in Statele Unite si a studiat regia de film, cand al treilea a studiat astrofizica si a terminat cu note foarte bune, cand am cunoscut-o pe Augusta, cand s-au nascut nepoteii...


a— Sunteti un sentimental?

Da. Inca ma emotioneaza lucrurile frumoase, recunosc ca uneori cand vad anumite cazuri la "Surprize" imi apar si mie lacrimile pe obraz, am amintiri care-mi provoaca anumite emotii si eu cred ca Augusta poate recunoaste ca sunt un sentimental. Am o faima de dur, dar inauntrul meu sunt un sentimental.


a— Exista vreo telenovela in care regasiti, pe undeva, viata dumneavoastra?
Nu.


a— Va ajunge telenovela, la un moment dat, sa miroasa a naftalina desuetului?

Eu cred ca nu. Noi, persoanele adulte, trebuie sa ne aducem aminte ca momentele cele mai fericite din viata noastra, din copilaria noastra erau acelea in care parintii sau bunicii ne spuneau povesti. Oamenii iubesc povestile. Cand suntem mici, povestile ni le spun cei din familie, cand suntem mari, televiziunea este cea care ia locul povestitorului. Telenevolele sunt povesti pentru adulti. Telenovela este un gen. La fel ca stirile. Exista telenovele reusite, mai putin reusite, dar nu cred ca o sa dispara ca oferta, ca produs de televiziune.


a— Daca n-ar fi fost televiziunea in viata dumneavoastra, ce altceva ati fi facut?

Nimic. Nu ma vad si nici n-as vrea sa ma vad in alta ipostaza. Mama a suferit foarte tare din cauza mea, pentru ca eu nu voiam sa fac litere, sa fiu avocat, nu voiam sa fiu chimist.

a— Aveti un lucru indispensabil sufletului?
Lumina...