Miercuri veti primi, impreuna cu ziarul, o noua traducere in premiera, dupa care „Colectia Cotidianul" intra in mica vacanta de vara. Va invitam din nou la o intilnire saptaminala cu lectura incepind din 12 septembrie. Nascuta pe 16 ianuarie 1933 la New York, Susan Sontag a copilarit in New Jersey, in Florida si apoi in Tucson, Arizona. La 15 ani si-a inceput studiile la Universitatea din Chicago. La 17 ani s-a casatorit cu lectorul de sociologie Philip Rieff. A studiat filozofia la Harvard, iar in 1959, dupa divortul de Rieff, s-a stabilit in New York.

Primele doua romane, „The Benefactor" si „The Death Kit", publicate in anii ’60, au primit cronici modeste. Notorietatea i-a adus-o insa culegerea de eseuri „Impotriva interpretarii" din 1966. Eseurile sint o pledoarie pentru eliberarea artei de sub tirania interpretarii, pe care Sontag o echivaleaza cu „refuzul filistin de a lasa in pace opera de arta". Volumul include celebrul „Notes on camp", eseu care aduce critici incendiare societatii americane, dar si idei-ferment pentru arta experimentala a anilor ’60 si ’70.

In 1992, Susan Sontag a revenit la literatura publicind un roman de mare succes, „Volcano Lover", iar in 2000 ii apare „In America", premiat cu National Book Award. Pe linga eseuri si romane, Sontag a mai scris piese de teatru si scenarii de film. De asemenea, a regizat patru lungmetraje si nenumarate piese de teatru.

Numita de critici „leoaica liberala", Sontag a luptat pentru drepturile omului si a devenit cunoscuta pentru angajamentul ei politic. Din 1987 pina in 1989, in calitate de presedinte al Pen American Center, a condus o serie de campanii de sustinere a scriitorilor persecutati politic, printre acestia numarindu-se si Salman Rushdie.

De asemenea, la inceputul anilor ’90, in semn de solidaritate cu bosniacii asediati, scriitoarea a trait o vreme la Sarajevo, unde, pe fundalul bombardamentelor, a pus in scena piesa lui Beckett „Asteptindu-l pe Godot". Este autoarea unei fraze antologice despre comunismul din tarile est-europene, pe care l-a numit „fascismul cu fata umana". Susan Sontag a murit la New York, in 2004, la virsta de 71 de ani.

Un interviu cu scriitoarea Susan Sontag, pe www.cotidianul.ro/select