Fostul tehnician din Banie este pastrat in actele clubului Universitatea pentru ca oltenii sa nu piarda dreptul de a juca in Liga I

Ingineriile lui Dinel Staicu

Antrenorul fara calificare este doar una dintre problemele pe care le are Universitatea Craiova, club care a acumulat datorii de la toti patronii care l-au manageriat. Cele doua miliarde de lei pe care Mititelu va trebui sa le plateasca ITS Arad pentru a scapa Universitatea Craiova de la faliment reprezinta o nimica toata in comparatie cu alte litigii pe care actualul finantator al „Stiintei" le-a stins in locul lui Dinel Staicu. Anul trecut, acesta a achitat 22 de miliarde de lei la Fisc, suma reprezentind TVA rezultata in urma tranzactiei dintre Universitatea Craiova si Dinamo, avind ca obiect transferul a cinci jucatori, Guso, Daouda, Moti, Murgan si Ilie Iordache, in Stefan cel Mare. Acum trei saptamini, Mititelu a achitat 206.800 de euro (aproximativ 7 miliarde de lei vechi) clubului CSM Resita, suma reprezentind indemnizat ia de formare a jucatorului Cristi Chivu cuvenita gruparii banatene si pe care, ilegal, si-a insusit-o Dinel Staicu printr-un artificiu in acte. In plus, Mititelu a platit 120.000 de dolari pentru McBreen, deoarece Staicu a refuzat sa-i achite integral contractul. O alta datorie marca Dinel care trebuie achitata de Mititelu insumeaza 200.000 de euro, bani datorati brazilienilor Edu Magri si Marquinez, dar si sirbului Gavalovski.

Desi a parasit Universitatea Craiova de mai bine de o luna, Stefan Stoica (foto) figureaza inca, in acte, ca antrenor al „Stiintei". O situatie inedita, careia i s-a gasit pe loc o explicatie, aceea ca Mititelu trage de timp in speranta ca va gasi o solutie pentru a scapa de plata celor 100.000 de dolari, banii pe care i-ar datora lui „Mourinho". Surse apropiate gruparii oltene sustin insa ca miza raminerii lui Stoica in actele clubului, antrenor inscris la cursurile Scolii Federale de Antrenori pentru ob- tinerea licentei Pro, este mult mai mare si tine de mentinerea licentei de club profesionist pentru sezonul 2007-2008.

Dupa cum se stie, saptamina trecuta, antrenorul Florin Cioroianu a fost la Casa Fotbalului pentru a discuta cu Mircea Ra- dulescu si despre posibilitatea obtinerii licentei Pro in viitorul apropiat, dar a plecat abatut. Abia peste doi ani se poate inscrie la cursuri pentru obtinerea acestui calificativ. Calificativ care, foarte important, va fi obligatoriu pentru toti antrenorii care antreneaza in Liga I. „Conform hotaririi Comitetului Executiv al FRF, in campionatul 2007/2008 toti antrenorii care antreneaza in Liga I trebuie sa aiba licenta Pro", a declarat Mircea Radulescu, directorul Scolii Federale de Antrenori din Romania. Regulamentele stipuleaza, in plus, ca, din campionatul care urmeaza, pentru obtinerea licentei de club profesionist, in organigrama clubului care activeaza in Liga I trebuie sa figureze un antrenor cu licent a Pro, ceea ce explica de ce Stefan Stoica nu a fost inca radiat din organigrama „Stiintei".

„Exista un caiet de licentiere, iar la capitolul resurse umane exista niste norme obligatorii care spun ca pentru obtinerea licentei un club de Liga I trebuie sa aiba angajat un antrenor cu licenta Pro, iar seful centrului de copii si juniori trebuie sa fie antrenor cu licenta UEFA A", a mai precizat Radulescu. In consecinta, plecarea lui Fane Stoica, scriptic vorbind, de la clubul Universitatea Craiova ar pune conduca torii gruparii oltene in dificultate, „Stiinta" riscind chiar sa piarda licenta si sa fie exclusa din Liga I.

Desigur, este greu de crezut ca se va ajunge in aceasta situatie, iar un ajutor ar putea veni tot din partea forurilor fotbalistice competente. „UEFA lasa la latitudinea fieca rei federatii aplicabilitatea regulamentului. In viitorul Comitet Executiv al FRF se va discuta si aceasta problema, iar eu voi sustine ca regula sa se aplice doar pentru antrenorii care vor prelua echipe de Liga I in aceasta vara, iar cei deja angajati, cum este si cazul lui Florin Cioroianu, sa beneficieze de o derogare", a conchis „Riciu".

Asadar, pina ca membrii Comitetului Executiv sa ia in discutie acest aspect, Universitatea Craiova are toate motivele sa il mentina pe Stefan Stoica antrenor in acte. Daca s-ar debarasa in acest moment de „Mourinho", Mititelu ar trebui, pe linga plata unei sume importante, sa aduca si un antrenor cu licenta Pro la club, asa cum prevede regulamentul, daca nu vrea sa-si piarda licenta. Finantatorul „Stiintei" nu se grabeste sa faca insa aceste mutari, asteptind decizia FRF, care, in cazul in care ii va da derogare lui Florin Cioroianu, il va salva pe Mititelu de la plata unui contract in plus, dar si de la alte probleme, fiind clar ca nici un antrenor cu licenta Pro n-ar veni in Banie doar sa faca figuratie.

„Nu stiu daca sint tinut la club pentru ca sint inscris la licenta Pro. Oricum, voi merge zilele acestea la Adrian Mititelu sa discut cu el pentru a vedea ce facem mai departe. Eu sint de acord sa ramin angajatul clubului. Nu conteaza ca voi antrena echipa a doua sau echipa a saptea. Atit timp cit este vorba de Universitatea Craiova, echipa mea de suflet, accept orice", a spus Stefan Stoica. O decizie in privinta sa se va lua astazi, dupa plecarea echipei intr-un cantonament montan la Sinaia.

Peruanul Claudio Pizzarro a venit calare la Chelsea Londra. Detalii pe www.cotidianul.ro/select