Scriitorii participanti la cel de-al doilea Congres National de Poezie, organizat la Botosani, intre 14 si 15 iunie, protesteaza, intr-un apel adresat presedintelui Traian Basescu, impotriva "ostilitatii" cu care domeniul culturii scrise este tratat
Scriitorii participanti la cel de-al doilea Congres National de Poezie, organizat la Botosani, intre 14 si 15 iunie, protesteaza, intr-un apel adresat presedintelui Traian Basescu, impotriva "ostilitatii" cu care domeniul culturii scrise este tratat de Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Printre semnatarii apelului si protestului se numara: Ion Pop, Marin Mincu, Claudiu Komartin, Razvan Tupa, Leo Butnaru, Ion Muresan, Nicolae Tzone, Dan Mircea Cipariu, Emil Brumaru, Christrian W. Schenk, Marius Marian Solea, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Cezar Ivanescu, Marius Chelaru, Daniel Corbu, Nicolae Prelipceanu, Dumitru Chioaru, George Vulturescu, Vasile Spiridon, Gellu Dorian. Scriitorii sustin ca este "absolut incalificabil" ca MCC sa aloce, in afara Programului anual de achizitii de carte si reviste culturale, "un buget de 0 (zero) lei pentru cultura scrisa". Scriitorii ii solicita ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sa nu fie de acord, in acest an, cu tentativa de a se modifica Normele Metodologice, Regulamentul si componenta Comisiei Nationale pentru Achizitia de Titluri de Carte si Abonamente la revistele culturale pentru bibliotecile publice. Totodata, semnatarii cer MCC, Institutului Cultural Roman, Uniunii Scriitorilor din Romania, Consiliilor Judetene, Municipale si Locale: finantarea cartii de poezie din fondurile publice destinate editarii culturii scrise in Romania si achizitionarea pentru toate bibliotecile publice din Romania si ale Institutelor Culturale din strainatate; includerea in bugetele locale destinate culturii si educatiei a unor sume pentru burse si lecturi publice ale poetilor; sustinerea unor proiecte de promovare concreta a poeziei romane contemporane in Uniunea Europeana; intarirea relatiilor cu traducatori, editori si agenti literari, care sa promoveze poezia romana; includerea poeziei romane contemporane in manualele scolare. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.