Interventia MAE ungar determinata de interese financiare
"PIN considera ca motivul principal al interventiei nepotrivite si condamnabile a Ministerului de Externe ungar asupra mersului Justitiei in Romania este reprezentat de interesele
Interventia MAE ungar determinata de interese financiare
"PIN considera ca motivul principal al interventiei nepotrivite si condamnabile a Ministerului de Externe ungar asupra mersului Justitiei in Romania este reprezentat de interesele financiare ale unor persoane juridice sau fizice din Ungaria care, de-a lungul ultimilor ani, au dezvoltat relatii de finantare cu liderii UDMR, materializate in plasamente strategice in zona de afaceri", a declarat Gusa. El a precizat ca i-a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, prin care ii explica motivatia interventiei Ministerului de Externe ungar, precum si dorinta sa de a discuta acest lucru la nivelul Comisiei Europene. Gusa a subliniat faptul ca o astfel de imixtiune in justitia unui stat este "fara precedent" in istoria UE. El a anuntat ca PIN a realizat un raport asupra "intereselor nelegitime" ale unor lideri UDMR, pe care l-a tradus in engleza si franceza, urmand sa fie distribuit, astazi, tuturor celor 835 de europarlamentari.
"Reteta este simpla"
Potrivit lui Gusa, UDMR a fost finantata de catre institutii de la Budapesta prin intermediul fundatiilor infiintate in Romania de liderii Uniunii. "Reteta este simpla - deputatii, senatorii, ministrii, liderii locali ai UDMR si-au infiintat pe numele lor asociatii si fundatii care au un scop lucrativ nedefinit. In fapt, acestea actioneaza sub forma unor fundatii-bidoane financiare", a explicat liderul PIN. El a prezentat o lista a demnitarilor Uniunii, despre care a sustinut ca detin 50 - 60 de "fundatii-bidon". Pe lista lui Gusa apar numele senatorilor Verestoy Attila, Gyorgy Frunda, Peter Eckstein-Kovacs, Pete Stefan, Puskas Balint Zoltan, Sogor Csaba, Szabo Karoly-Ferenc. Deputatii nominalizati in documentul PIN sunt Marton Arpad, Varga Attila, Seres Denes, Asztalos Ferenc, Kelemen Hunor, iar la capitolul ministri apar Zsolt Nagy, Attila Korodi si Laszlo Borbely. In plus, Gusa a sustinut ca liderul UDMR Marko Bela are "implicari" in aceste cazuri, "pentru ca toti oamenii mai sus mentionati sunt oameni care se afla sub presedintia sa". Potrivit deputatului PIN, fondurile care au alimentat aceste fundatii ar fi trebuit folosite in sprijinul intregii comunitati maghiare, insa au fost cheltuite doar in interesul unor lideri. "Important de mentionat este faptul ca o parte a acestor fundatii ale liderilor UDMR au finantat si afacerile unor oligarhi din apropierea UDMR, spre exemplu Arpad Paszkany sau Janos Kurko, in afaceri turistico-imobiliare la Covasna si Harghita", a mai acuzat Gusa. El a solicitat organelor abilitate ale statului roman sa verifice legalitatea transferurilor financiare pe directia Budapesta - fundatii-bidon, precum si ulterioara folosire a sumelor de bani in Romania.
Kelemen: "Gusa minte!"
Presedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a negat ieri toate acuzatiile la adresa Uniunii aduse de liderul PIN, Cozmin Gusa. "Din pacate, domnul Cozmin Gusa minte. Nu este nici prima, nici ultima data cand face acest lucru, iar noi ne-am obisnuit deja.", a replicat Kelemen. El a precizat ca singura fundatie pe care o administreaza este "Fundatia pentru Scoala" cu sediul in Cluj, al carei scop este oferirea de burse studentilor si elevilor, iar destinatia fondurilor acestei organizatii poate fi verificata. In lista udemeristilor cu "fundatii-bidon", prezentata de Gusa, Kelemen apare si ca membru al Fundatiei "Communitas" din Cluj. (R.I.P.)
Sapientia si spalarea de bani
Gusa a afirmat ieri ca, in dosarul de spalare de bani al lui Arpad Paszckany, anchetatorii au stabilit ca, intre firmele acestuia de la Cluj si Fundatia maghiara "Sapientia" au existat diferite tranzactii financiare asimilate "spalarii de bani". Potrivit lui Gusa, fundatia "Sapientia" a fost implicata in cumpararea unor importante complexuri hoteliere in judetul Harghita, alaturi de alte fundatii maghiare, "banii platiti de Sapientia pentru hoteluri provenind exact din transferuri de fonduri din Ungaria". El a precizat ca, tot prin "Sapientia" au circulat 3,1 milioane de dolari proveniti de la Fundatia "Maghiarilor de peste Hotare" din Budapesta, o parte din bani ajungand in firmele controlate de Paszkany. De asemenea, Gusa a aratat ca, in "afacerea Sovata", actionarul "Salina Invest" era grupul maghiar "Danubius", "aflat in relatii privilegiate cu diferite institutii de stat din Ungaria". (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.