Vrea sa fie macar pentru trei luni finul primarului general pentru a beneficia de anumite privilegii, isi doreste un al treilea mandat, nu vrea sa candideze la Primaria Capitalei, s-a pus pe dat amenzi constructorilor lenesi. Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2.


a€  Jurnalul National: E bine acum in PSD, acum un an erati independent?!

Neculai Ontanu: Va dau un exemplu si trageti dvs. concluzia. Patru proiecte pe care le aveam spre aprobare in Consiliul General au fost trantite prin plecarea din sala a consilierilor generali ai PSD. Era vorba de infiintarea a doua sectii ale Politiei Comunitare, aprobate initial de primarul general, Adriean Videanu.


a€  N-ati reclamat la partid dezinterenul colegilor dvs.?

N-am avut timp. (rade)


a€  Sa inteleg ca era mai bine independent?

Da, era mai bine.


a€  Si mai ramaneti in PSD in conditiile acestea?

Raman, eu sunt un bun membru de partid daca sunt un bun primar.


a€  Am inteles ca veti fi aruncat de PSD in lupta pentru sefia Capitalei pentru viitoarele alegeri locale. V-au spus?

Nu stiu despre aceasta tentativa, pana la urma si persoana in cauza trebuie sa fie de acord, nu-mi voi depune candidatura pentru Primaria Generala, voi incerca sa obtin un nou mandat.


a€  Al treilea.

Da, astfel voi incheia lucrarile mari din Sectorul 2. La sfarsitul acestui an vor mai ramane doar10-20 de strazi fara apa si canalizare. Numai anul acesta avem un program de reabilitare a 310 strazi. Mai avem un alt program de 110 strazi de introducere de retele de canalizare si apa. Am rezolvat doua cartiere inundabile, Ostrov si Colentina. Mai avem Tei Toboc. De asemenea, vom incepe lucrarile la Pasajul suprateran Pipera-Tunari, la Pasajul Petricani si Pasajul de la Andronache. Astfel, toate intrarile in Bucuresti prin Sectorul 2 vor fi descongestionate.


a€  Pasajul de la Doamna Ghica in ce stadiu e, lucrarile au fost intarziate.

Incepe in aceasta toamna, sunt variante de lucru. Noi am propus o varianta care sa supratraverseze Soseaua Colentina si astfel ar fi legat Soseaua Petricani de strapungerea care se face acum din Colentina spre Soseaua Pantelimon. Mai este o varianta, care sa fie in continuarea Soselei Colentina, vom vedea care va fi solutia cea mai buna. In prima varianta era o problema legata de o proprietate.


a€  Mai sunt si alte lucrari in intarziere, am vazut ca ati amendat cele trei fime care se ocupa de modernizarea Soselei Colentina. De ce se lucreaza in ritmul melcului?

Am amendat cu 300 de milioane de lei firmele care lucreaza pe Soseaua Colentina, care este una dintre cele mai mari artere de circulatie care intra pana-n inima Bucurestiului. Dupa ce am avut doua discutii la primarie, le-am prezentat nemultumirile noastre privind nerespectarea graficelor de executie si modul de executare a santierului. Sunt intarzieri mari, de o luna si jumatate, si daca lucrurile merg asa ar putea sa se ajunga la trei-patru luni.


a€  Trebuia de la inceput facut un contract mult mai strict.

A fost organizata o licitatie la Primaria Capitalei si termenul a fost stabilit prin caietul de sarcini. Daca Primaria Capitalei ar fi insistat pentru un termen mai scurt cu siguranta ar fi obtinut. Este vorba despre o necorelare a lucrarilor intre cei care fac partea carosabila si cei care executa lucrarile pe calea de rulare, de iluminat, gaze, apa.


a€  Veti continua verificarile la aceasta lucrare?

Vom verifica fiecare portiune. Sunt semnale ca nici macar lucrurile prevazute in autorizatie n-au fost respecte. Numai cinci centimetri de sapatura daca nu s-ar executa conform proiectului ar insemna la final o lucrare de slaba calitate si bani platiti in plus. Lucrarea va fi terminata abia anul viitor in primavara.


a€  Ati mai avut o problema legata de defrisarea copacilor de pe marginea Soselei Colentina.

Aveau un aviz de la Primaria Capitalei ca sa defriseze 87 de copaci. Dupa ce i-am somat au gasit solutiile tehnice pentru a nu-i scoate.


a€  Locuintele pentru tineri, aveti solutii?

Avem un proiect impreuna cu ANL de 332 de unitati locative in zona Maior Bacila. Vor fi gata in toamna.


a€  Complexul Europa, un loc rau famat, pe care ati incercat sa-l curatati, de ce v-ati oprit?

Este pe un teren privat, aflat la randu-i in litigiu. Ne-am axat in principiu pe constructiile neautorizate, amenzile au fost pana la un miliard de lei. Am deschis procese pentru ca amenzile au fost contestate. Exista un traseu foarte lung pana cand obtii o hotarare irevocabila pentru a putea demola. Acolo se vand marfuri fara acte, de provenienta dubioasa, fara certificate de garantie, nu platesc impozite.


a€  Toate autoritatile stiu acest lucru de ani buni, insa nu s-a facut nimic. Au cei de acolo, in majoritate chinezi, relatii atat de mari?

Am avut mai multe discutii cu comunitatea chineza care este reprezentata de 16-17 asociatii.


a€  Pai, sunt multi.

Sigur ca da. In zona Dobroiesti isi construisera o adevarata fortareata si ne-au trebuit patru ani sa parcurgem toate etapele instantei si sa ajungem in momentul evacuarii cu forta. Cu o luna inainte, cand au vazut ca treaba-i serioasa, au venit in trei, patru randuri oameni foarte importanti la primarie. E o afacere grasa. Si cu toate acestea am reusit sa scapam de ce era acolo. Acum a venit randul Complexului Europa. Avem rabdare, n-au ei timp cata rabdare avem. Am avut intrevederi si cu reprezentantii Ambasadei Republicii Chineze si n-au fost putine. Concluzia a fost una singura: poporul chinez trebuie sa respecte legile romanesti.


a€  V-au amenintat ca va baga in portbagaj?

Am primit amenintari ca ma impusca, ca ma omoara. Le-am spus ca daca se intampla asa ceva inseamna ca este in detrimentul lor, nu va mai ramane nici unul in Bucuresti.


a€  Cand veti incepe demolarea Pietei Obor?

A fost licitatia pentru atribuire, intr-o saptamana vom avea si proiectul gata, apoi in toamna vor incepe lucrarile. Comerciantii vor fi mutati, in timpul lucrarilor, langa piata existenta acum.


a€  Ati mai primit cereri de retrocedare a spatiilor verzi?

In Parcul Plumbuita, zona a doua de langa manastire, am inceput niste lucrari de reamenajare si la un moment dat constructorul s-a trezit cu cineva care a venit cu o hotarare de instanta definitiva si irevocabila care arata ca este proprietar pe vreo 9.000 de metri patrati. Am ramas cu gura cascata. Trebuie interzisa prin lege retrocedarea spatiilor verzi. Si in Parcul Circului, zona menajeriei a fost retrocedata in baza Legii 18.


a€  Sectorul 2 nu mi se mai pare atat de curat ca in alti ani, nu-si mai face treaba Supercom?

Nu, aici este bataia noastra de fiecare zi. Daca acum cativa ani mai aveam locuri unde se formau mormane de gunoi acum nu mai exista. De atatia bani dispunem.


a€  Sunteti la concurenta cu Sectorul 3.

Suntem in competitie.


a€  V-ati fi simtit mai bine daca ati fi fost finul primarului general, asa cum este edilul de la Sectorul 3?

Sa va spun o gluma. Acum vreo doua saptamani am fost la domnul primar general si i-am reprosat ca baga toti banii bucurestenilor in Sectorul 3. In gluma i-am spus ca vreau sa fiu si eu, pentru trei luni, finul lui.


a€  Ati avea multe avantaje?

Eu stiu ce poate sa-i ofere nasul finului, poate mai multi bani prin buget, mai multe peoiecte aprobate prin consiliu. Dar mi-a promis ca o sa-mi fie si mie nas, este un om de cuvant. (Rade)
a€  Cum veti rezolva problema gradinitelor?
Din fericire, avem cele mai multe gradinite din toate sectoarele, 45, dar mai avem nevoie. Avem studii de fezabilitate si terenuri pentru 16 gradinite noi. Anul viitor vor fi gata.


a€  Se construieste foarte mult in Sectorul 2.

Secretul nu este mare, am pus la lucru directia de Urbanism. Erau inainte lucrari care durau luni, poate ani. Unui investitor trebuie sa-i eliberezi imediat actele necesare,
n-are timp sa astepte. La noi un certificat de urbanism este eliberat in cateva zile.


a€  Ati umplut sectorul cu fantani arteziene si ceasuri in cascada, va plac asemenea constructii?

Ne ducem in toate tarile occidentale si vedem la fiecare intersectie o statuie, un monument, o fantana care personalizeaza locul respectiv. Bucurestiul a fost construit ca un oras dormitor. Fantanile dau alt aspect orasului.


a€  Au costat mult?

Nu, dar noi nu am fost obisnuiti si poate ni se pare ceva ciudat.Nota
Cititi in Jurnalul National de maine un interviu cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoita.