Schimbarile climatice se fac simtite tot mai mult in Romania. In ultima perioada, tara noastra a avut parte de inundatii, care au dus la decesul mai multor persoane. Concomitent, seceta si canicula au provocat alte decese. Meteorologii au avertizat,
Schimbarile climatice se fac simtite tot mai mult in Romania. In ultima perioada, tara noastra a avut parte de inundatii, care au dus la decesul mai multor persoane. Concomitent, seceta si canicula au provocat alte decese. Meteorologii au avertizat, inca de la inceputul anului, ca 2007 va fi un an al extremelor, cu calduri toride si furtuni puternice, cu inundatii locale si seceta.
Buzaul a luat doua fete
Doua fetite de 13 ani s-au inecat, la sfarsitul saptamanii trecute, in raul Buzau, dupa ce apa s-a umflat in urma unei ploi torentiale care s-a abatut asupra orasului si a localitatilor din jur, informeaza Mediafax. Din primele date furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, plutonierul Vasile Prahoveanu, este vorba despre doua fetite, in varsta de 13 ani, care se aflau la scaldat in raul Buzau, in dreptul localitatii Maracineni, cand a inceput sa ploua puternic. Raul a crescut in urma precipitatiilor, iar cele doua fetite nu au mai reusit sa ajunga la mal.
Un barbat in varsta de 49 de ani, din comuna Balteni, judetul Olt, a murit, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a fost lovit de fulger, informeaza Rompres. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Olt, Claudia Radu, a anuntat ca Voicu V. a fost gasit mort pe strada, dupa o ploaie torentiala, insotita de tunete si fulgere. Corpul neinsufletit al barbatului a fost examinat de medicii legisti, care au observat ca victima avea pielea din jurul fetei si al gatului de culoare cianotica si a murit din cauza unui fulger.
Facut mat de canicula
Un barbat in varsta de 67 ani, din Piatra Neamt, a murit, joi, cel mai probabil din cauza unui stop cardio-respirator provocat de canicula, informeaza Rompres. Barbatul s-a oprit sub un copac, la o masa unde se joaca sah. Martorii spun ca acesta s-a asezat intr-un colt al mesei si, la un moment dat, a pus capul pe masa. Oamenii au crezut ca doarme si si-au dat seama ca acesta a murit, dupa cateva zeci de minute. Medicii avertizeaza populatia, in special persoanele in varsta si cu boli cronice, sa evite sa iasa din casa in miezul zilei, atunci cand temperatura aerului depaseste 32-34 grade Celsius.
Diguri rupte,
drumuri blocate
Mai multe gospodarii si terenuri agricole, dar si drumuri si podete din judetul Suceava au fost afectate de ploile abundente cazute la sfarsitul saptamanii trecute, in special in comuna Iacobeni. Potrivit Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava, cele mai mari pagube s-au inregistrat in zona Clotina din comuna Iacobeni, unde apele au inundat 18 gospodarii, au distrus total sapte podete din lemn si partial alte cinci, au fost distruse trei podete din beton, iar un dig de protectie a fost rupt pe o lungime de 600 de metri. DN 17 a fost colmatat in zona Valea Fierului din Iacobeni, in timp ce in zona Dandoaia apele au afectat trei gospodarii, o anexa si un podet tubular. Tot din cauza ploilor torentiale, cinci gospodarii din satul sucevean Valea Putnei din comuna Pojorita, au fost inundate. Drumul national DN 18 a fost blocat, ieri dimineata, in urma unei alunecari de teren intre localitatile sucevene Iacobeni si Ciocanesti, provocata de inundatii.
Transfagarasan reinchis
Transfagarasanul a fost blocat in zona kilometrului 92 de aluviunile antrenate de un torent de pe versanti, circulatia rutiera fiind reluata, pe un singur fir, informeaza Rompres. Incidentul s-a produs la doua zile dupa redeschiderea circulatiei rutiere pe Transfagarasan, odata cu deschiderea portilor tunelului de la Cota 2000, care face legatura intre judetele Arges si Sibiu. Bucatile de stanci cazute pe carosabil au blocat, timp de cateva ore, accesul spre Balea Lac, unde la sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat editia de vara a Serbarilor Zapezii.
Valea Prahovei inundata
Traficul pe DN1 a fost afectat, la sfarsitul saptamanii, de o ploaie torentiala care a cazut in statiunile de pe Valea Prahovei. Cea mai afectata dintre ele a fost Busteni, unde masinile care au traversat localitatea au fost blocate pe portiuni de cativa kilometri. Strazile statiunii au fost inundate, iar sistemul de canalizare nu a mai putut face fata situatiei. Platoul Padina din muntii Bucegi a fost cuprins, la sfarsitul saptamanii, de o furtuna puternica. Cateva corturi au fost luate de apa care s-a scurs de pe versanti. Turistii au avut nevoie de interventia echipei de salvamontisti si de jandarmi din Dambovita.
Capitala la apa
Ploile de saptamana trecuta au facut victime si in Capitala, iar zone importante din oras au ajuns sub apa din cauza sistemului de canalizare, care, acolo unde exista, nu a putut prelua intreaga cantitate de precipitatii.
Un barbat din sectorul 5 al Capitalei a murit, joi seara, dupa ce un copac a cazut peste el, din cauza furtunii puternice. Barbatul - Ion Munteanu (44 de ani) - se adapostea de ploaie langa acel copac in momentul in care s-a prabusit peste el. Totodata, in cadere, copacul a avariat mai multe masini parcate in apropiere. Tot joi, o femeie din sectorul 5 al Capitalei a fost electocutata in momentul in care a coborat din masina si a atins cu portiera un fir cazut la pamant, pompierii reusind resuscitarea si stabilizarea acesteia pana la venirea ambulantei.
Precipitatiile abundente de joi seara au dus la inundarea mai multe zone din Capitala, cele mai afectate fiind Giulesti, Mihai Bravu si Tineretului, unde apa a atins o inaltime de aproape 70 de centimetri pe carosabil. Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat Primaria Capitalei cu privire la ploile ambundente prognozate pentru ultimele zile ale saptamanii trecute. Meteorologii au avertizat ca volumul precipitatiilor puteau atinge 40 de litri pe metrul patrat. Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca in urmatorul interval de timp, in Bucuresti vremea va fi calda, dar instabila. Temperaturile maxime se vor situa intre 30-34 de grade Celsius.
Apa la cisterna
Zeci de localnici din satul vasluian Valea lui Darie au protestat, la sfarsitul saptamanii trecute, in fata bisericii din localitate, nemultumiti de faptul ca de mai bine de doua saptamani au ramas fara apa. Oamenii au protestat fata de conducerea Primariei din comuna Rosiesti, careia ii este subordonata localitatea Valea lui Darie, solicitand autoritatilor locale gasirea unor solutii pentru ca populatia din zona sa fie aprovizionata cu apa potabila si pentru uz casnic. Primarul comunei Rosiesti, Constantin Postolache, a declarat ca situatia nu depinde de autoritatile locale, avand in vedere ca primaria a depus la Guvern un proiect prin care a fost aprobata o aductiune de apa in localitatea respectiva. Proiectul aprobat prin Ordonanta 7/2006 are o valoare de 1,4 milioane lei si prevede alimentarea cu apa a peste 200 de locuinte din satul Valea lui Darie. Ministerul Internelor si Reformei Administrative informeaza ca "situatia nu se afla la un nivel critic", dar a trimit o cisterna de 5 tone de apa potabila, pentru a ramane la dispozitia locuitorilor comunei. MIRA considera ca doar 200 de persoane sunt afectate de seceta, au la dispozitie o fantana care mai poate fi folosita, iar apa pentru animale se gaseste la 800 de metri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.