Se pare ca nu este nimic complicat sa amesteci hamei, apa si malt de orz. Numai ca aceasta combinatie, facuta de mainile unor talentati fabricanti de bere, da niste rezultate extraordinare. Si inca o constatare: in lume exista mai multe sortimente de
Se pare ca nu este nimic complicat sa amesteci hamei, apa si malt de orz. Numai ca aceasta combinatie, facuta de mainile unor talentati fabricanti de bere, da niste rezultate extraordinare. Si inca o constatare: in lume exista mai multe sortimente de bere decat de vin.   
          

O"blonda" sau o"bruna"! Ce preferati! Bineinteles, ma refer la bere, nu la altceva. Vom face o scurta incursiune despre aceasta bautura pe meleagurile Germaniei. Se stie ca fabricarea berii in Europa a inceput in aceasta tara. Aici au aparut si primele uniuni ale berarilor, care respectau, cu strictete "Invataturile..." ducelui William al IV-lea. Ducele era foarte strict, deoarece nu permitea ca in bere sa se mai puna adaosuri de orez, porumb sau zahar.


DIVERSITATE. Cea mai veche fabrica de bere, inca in functiune,"Weihenstephan Brauerei", la Freising, langa München, dateaza din anul 1040. Capitala berii este considerat orasul München. In aceasta capitala secreta a Germaniei, adica tot la München, are loc si sarbatoarea berii, Octoberfest, o atractiva manifestare atat pentru localnici, cat si pentru turisti. Cea mai populara bere este Bock, de o pronuntata culoare aurie si cu un gust echilibrat de malt. Sunt trei feluri de Bock: blonda (helles), bruna (dunkels) si"dubl" (Doppelbock), extrem de concentrata. Traditional, acest sortiment de bere se prepara la sfarsitul recoltei, cand orzul si hameiul sunt bine parguite. Toata iarna berea se lasa la limpezit si primavara se ofera iubitorilor acestei bauturi. Doar ca o data s-a intamplat ca acest anotimp sa fie mai rece si bautura sa inghete. Dar asa s-a nascut un nou sortiment: berea de gheata "Eisbock".

Cea mai vanduta bere la München este "Radeberger", numita si "comoara Saxoniei". In anul 1905, fabrica particulara de bere, cu acelasi nume, a devenit furnizorul regal al imparatilor din Saxonia.

Ca o curiozitate: fiecare regiune a Germaniei are berea ei preferata. De exemplu, bavarezii prefera "Paulaner", cei din Dortmnud - DAB, iar locuitorilor orasului Bremen le place Becka€™s.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.