Pugilistul roman l-a invins la puncte pe australianul de origine cameruneza Sakio Bika si a devenit challenger obligatoriu la centura categoriei supermijlocii.

La doar o luna dupa ce Adrian Diaconu si-a cistigat dreptul de a lupta pentru centura la categoria semigrea, boxul romanesc s-a mai apropiat cu un pugilist de titlul mondial al unei categorii, cea supermijlocie. Lucian Bute a trecut peste toate obstacolele care l-au separat de centura de campion al versiunii IBF, iar acum se afla in pozitia de challenger obligatoriu, actualul campion, columbianul Alejandro Berrio, avind la dispozitie trei luni pentru a hotari data la care il va infrunta pe roman.

Cel mai important meci din cariera galateanului a avut loc simbata dimineata, la Théatre du Centre Bell, din Montreal, unde adversar i-a fost camerunezul Sakio Bika. Distanta de 12 locuri in clasamentul mondial al categoriei (Bute - locul 5, Bika - locul 17) s-a simtit si in ring, iar Bute a obtinut unanimitate din partea arbitrilor in ceea ce priveste victoria. Echilibrat a fost doar inceputul, camerunezul cistigind chiar primele doua reprize. „A fost prima data, in cele 20 de partide disputate la profesionism, cind am pierdut primele doua runde. Dar cind am revenit la colt, antrenorul mi-a spus: «Nu esti adevaratul Lucian Bute. Incepe sa boxezi!». Apoi m-am relaxat si am inceput sa lupt asa cum stiu, dar am fost mereu ingrijorat sa nu fiu taiat", a spus Bute, explicind astfel faptul ca de multe ori a stat departe de adversar pentru a nu fi lovit la cap, din cauza stilului excesiv fizic de a boxa al lui Bika.

Infringerea l-a aruncat pe african in anonimat, pe locul 29, in timp ce Bute ramine pe cinci in clasamentul la zi, cu doua locuri mai sus fata de viitorul sau adversar, Alejandro Berrio. Daca Bute are 20 de victorii (16 prin KO) in tot atitea meciuri disputate, columbianul, dintr-un total de 30 de lupte, are 26 de succese (25 prin KO) si patru egaluri. Sud-americanul a intrat in posesia titlului la supermijlocie in luna martie a acestui an, cind s-a batut pentru titlul vacant cu germanul Robert Stieglitz, pe care l-a invins prin KO tehnic in repriza a treia. Bursa lui Bute pentru titlul mondial va fi de 500.000 de dolari, dupa ce simbata in contul galateanului au intrat 25.000 de dolari.

In cadrul aceleiasi gale, Ion Ionut, supranumit „JoJo Dan", a obtinut a 18-a victorie consecutiva la categoria usoara (KO in repriza a doua, cu argentinianul Walter Orlando Acosta), dar este inca departe de titlu, aflindu-se abia pe locul 51 in clasamentul la zi.