Cazul BIstroe - Consultari in Ucraina
In Ucraina au fost organizate ieri la Vilkovo consultari publice pe tema proiectului privind construirea Canalului Dunare - Marea Neagra, pe bratele Chilia si Bistroe. La discutii a fost invitata si Romania. Discutiile au avut ca subiect un studiu de impact al proiectului ucrainean asupra mediului. Materialul a fost transmis partii romane inca din luna aprilie. Consultarile reprezinta una din etapele prevazute de regulamentele internationale ce se aplica statelor care vor sa realizeze proiecte cu impact transfrontalier, adica cele care afecteaza mai multe tari.

Decizie - Norme noi pentru peste
Vanzarea pestelui in porturile sau punctele de descarcare va putea fi realizata numai daca este emisa o factura fiscala, iar cantitatile comercializate, pe specii si sortimente de produse, sunt raportate in aceeasi zi la centrul de prima vanzare. Prin ordin de ministru, pestele sau alte produse pescaresti pot fi vandute persoanelor fizice direct in porturi sau puncte de descarcare daca este emisa o factura fiscala, iar cantitatile comercializate sunt raportate in aceeasi zi la centrul de vanzare directa. (Mediafax)
 

Sibiu - Pesti sufocati de caldura
Localnicii din Copsa Mica si Micasasa au sesizat ieri autoritatile de mediu dupa ce mai multi pesti de pe Raul Tarnava au fost gasiti morti. In urma investigatiilor facute s-a constatat ca vinovate de decesul pestilor sunt temperaturile ridicate si scaderea nivelului apelor. In aceste conditii, somnii din apa s-au sufocat. Potrivit inspectorilor de mediu a fost exclusa din calcul posibilitatea unei poluari. Localnicii din zona nu au avut rezerve sa culeaga pestii gasiti pentru a-i consuma in gospodarii. Situatia de pe Tarnava nu este una rara, in fiecare an pestii avand de suferit ca urmare a fenomenului de sufocare din cauza secetei. (D.T.)

"MAREA HOINAREALA" - Informare NATURA 2000
Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera Oravita au plecat pentru doua zile in campania "Marea Hoinareala", de informare a cetatenilor din gospodarii izolate din zona Parcului National Cheile Nerei - Beusnita. S-au distribuit brosura "Fermier in Europa" si pliante privind reteaua Natura 2000 pe teritoriul judetului Caras-Severin, furnizate de Prefectura Caras-Severin si Agentia pentru Protectia Mediului Resita. (Rompres)