Nici un partid din Romania nu transmite un mesaj de dreapta principial, coerent si sustinut.

Asistam la un paradox nascut din teama: pe cit de conservatoare este societatea - fapt relevat de toate studiile care tintesc mentalul colectiv -, pe atit de anemice sint atitudinile publice care sa reflecte acest adevar.

Mama-teama are mai multe placente. In pintecul ei creste, o data, spaima fata de urna, temerea ca o actiune limpede de dreapta i-ar indeparta pe „cei multi", care sint saraci si care ar astepta izbavirea de la o stinga, nu-i asa, generoasa dincolo de tagada. Alaturi, prinde forma complexul fata de prezumtivele corectii pe care ni le-ar aplica Occidentul daca nu ne-am inregimenta declarativ sub stindardul internationalist al Noii Tolerante. Rezultat: proletarii corectitudinii politice de la noi se unesc fara discernamint cu fratii lor de aiurea intr-o vehementa condamnare trendy a gindirii traditionale. In sfirsit, o a treia cauza a paradoxului descris mai sus este versatilitatea noastra congenitala, alimentata copios in ultimii ani de disolutia mondiala a doctrinelor in spectacolul televizat.

Sa exemplificam. PNL se dovedeste incapabil sa se manifeste ca partid de dreapta si in afara feliei economice, mai ales pentru ca nu a reusit sa atraga personalitati puternice ale intelectualitatii de virsta medie, care sa aiba initiative si sa-i compuna o identitate completa. De la PD, care a trecut prin vot de la social democrati la populari, e inutil sa asteptam demnitate si consecventa ideologica. Partidul Conservator e o creatie abulica si isi face de rusine denumirea istorica, PNG se confunda cu subredul castel de carti de vizita verzi ridicat de liderul sau, iar PNTCD a incaput pe mina unor nulitati politice si supravietuieste doar datorita memoriei Seniorului.

Ce ar trebui sa faca un partid de dreapta care-si foloseste ambele emisfere ale creierului? Sa lanseze, de exemplu, o dezbatere nationala in care sa militeze pentru restringerea dreptului la avort. Sa propuna un set de masuri legislative pentru refacerea sporului natural pozitiv. Sa gindeasca in folosul valorilor autohtone, de la sustinerea educationala a copiilor dotati din mediul rural pina la incurajarea programatica a intoarcerii specialistilor de top din diaspora.

Sa-si asume, de ce nu?, o pozitie ferma in favoarea reinstaurarii monarhiei. Si, mai presus de orice, sa-si infrunte frica de a spune simplu: „Da, sintem de dreapta".