Phan Thi Kim Phuc, in varsta de 9 ani, fugea plangand de durere (foto 1), pentru ca explozia unei bombe ii provocase arsuri extrem de grave pe spate. Paris Hilton plangea pentru ca urma sa intoarca la inchisoare pentru alte 45 de zile. Doua fete inl
Phan Thi Kim Phuc, in varsta de 9 ani, fugea plangand de durere (foto 1), pentru ca explozia unei bombe ii provocase arsuri extrem de grave pe spate. Paris Hilton plangea pentru ca urma sa intoarca la inchisoare pentru alte 45 de zile. Doua fete inlacrimate, la o distanta de fix 35 de ani, din motive extrem de diferite. Aparent cele doua nu au nimic in comun. Si totusi...Lacrimile lor fac inconjurul lumii gratie aceluiasi fotograf, Nick Ut, pentru care 8.06 reprezinta, cu siguranta, mai mult decat o data norocoasa. Ambele fotografii au demonstrat, fiecare in felul sau, puterea extraordinara a imaginii si cat de complex este fotojurnalismul, chiar daca mesajul continut este unul extrem de diferit.
Pe 8 iunie 1972, Ut avea 21 de ani si era proaspat angajat al biroului Associated Press din Saigon, orasul sau natal. A plecat de acasa dis-de-dimineata, in jurul orei 5.00, si s-a indreptat catre Route 1, una din cele mai fierbinti zone ale razboiului.
Paris Hilton Catre amiaza, soldatii sud-vietnamezi au fost anuntati despre prezenta unor trupe comuniste la periferia unei localitati. La sfarsitul bombardamentului, localnicii s-au revarsat pe Route 1. O femeie isi tinea in brate copilasul muribund. Kim Phuc si-a smuls hainele arzand de pe ea si a fugit in directia lui Ut plangand in hohote si urland: "Nong qua, nong qua!" (prea cald, prea cald!). Cateva minute mai tarziu, dupa ce i-a dat sa bea apa, Ut a cerut o masina si a transportat-o la spital. Desi avea arsuri de gradul trei, Kim Phuc a supravietuit, reusind mai tarziu sa emigreze in Canada, unde traieste si in momentul de fata, alaturi de intreaga sa familie din Vietnam, sotul si cei doi copii ai lor. Ea si Ut pastreaza legatura si la ora actuala. Ceilalti copii din imagine sunt de la stanga la dreapta: fratele mai mic al lui Kim, Phan Thanh Tam, care si-a pierdut un ochi, Phan Thanh Phouc, cel mai mic dintre frati si verii lor, Ho Van Bon si Ho Thi Ting. In spatele copiilor sunt soldati vietnamezi din Divizia 25.
Vedete de Los Angeles
Ut traieste astazi la Los Angeles. Lucreaza tot pentru Associated Press, dar nu mai fotografiaza scene de razboi, ci unele din cele mai cunoscute vedete din lume. Fotografiile sale fac insa in continuare inconjurul lumii. I-a imortalizat pe Michael Jackson, Winona Ryder, dar si pe O.J. Simpson (foto) zambind fericit, in 1994, cand a aflat ca este achitat in cazul uciderii fostei sale sotii si a iubitului acesteia Ronald Goldman.
Actorul Robert Blake, al carui caz a socat din nou opinia publica americana pentru ca a fost achitat de uciderea sotiei sale, Bonny Lee Bakley, desi existau numeroase probe impotriva sa, a fost si el fotografiat de Ut manifestandu-si bucuria in momentul aflarii verdictului. Pe 8 iulie a fost trimis in fata casei lui Paris Hilton din West Hollywood, care urma sa fie dusa inapoi la inchisoare cu o masina a serifului. Cu toate ca zona era impanzita de paparazzi iar conditiile de fotografiere extrem de nefavorabile, Ut a reusit sa dea o noua lovitura de presa. "Am fost foarte norocos ca am reusit sa faca aceasta fotografe", a declarat Ut. Desi presa americana a acordat mult spatiu noii reusite a lui Ut, acesta nu s-a aratat prea impresionat. Weekend-ul trecut si l-a petrecut tot pe "teren" reusind sa-l suprinda pe actorul David Hasselhoff, care tocmai castigase custodia celor doua fiice ale sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.