Conducerea Ministerului Agriculturii vrea sa micsoreze cota de lapte pe care au dreptul sa o produca taranii, pentru a-i ajuta pe fermierii mari care au ajuns in pericol sa nu mai poata livra lapte pentru fabrici. Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de productie de 3 milioane de litri de lapte, din care o treime pentru a fi livrati la procesare in fabrici, iar doua treimi pentru vinzari directe. Acum, oficialii romani doresc sa micsoreze partea care le revine celor care distribuie laptele direct in piata in favoarea fermelor mari, care vind la fabricile de lactate, pentru ca ultimii au ajuns aproape de epuizarea cotei si nu mai pot vinde. Problema este ca au fost deja alocate cotele si, teoretic, nu se mai poate face schimbarea decit anul viitor. Iar cantitatile pot fi schimbate doar daca aceia care livreaza lapte direct in piata nu reusesc sa vinda cel putin 70% din cantitatea pe care s-au obligat sa o furnizeze.

„Nu s-a luat inca o decizie, deoarece este o problema sensibila, dar ne gindim la redistribuirea cantitatii alocate initial pentru vinzari directe catre livrarile la procesare. Aceasta pentru ca aceia care au investit in crearea sau extinderea unei ferme au primit o cota foarte redusa, de circa 40% din ce au solicitat. S-a ajuns la aceasta situatie deoarece investitorilor le-a revenit o cantitate mica, din totalul alocat pentru livrari", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Producatorii au cerut autoritatilor sa gaseasca o solutie inca de anul trecut, cind se stia ca fermierii romani livreaza anual cu 40% mai mult lapte decit cota obtinuta de la UE. „Acum, ministerul trebuie sa gaseasca o rezolvare a problemei desi cotele au fost deja alocate. Nu poate lua pur si simplu de la unii pentru a le da altora, dar poate solicita Comisiei Europene sa aprobe deblocarea rezervei inca din acest an, fara a mai astepta 2009. Este posibil ca nici aceasta cantitate suplimentara, de aproximativ 200.000 de litri, sa nu fie suficienta, iar fermierii, care au investit in ultima perioada si nu au cota corespunzatoare capacitatii lor de productie (produc mai mult - n.red.), sa se vada in situatia ca peste o luna sa nu mai poata livra lapte pentru ca altfel ar fi amendati de UE", a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui (APRIL).

Potrivit deciziei CE, fiecare tona produsa in plus inseamna o amenda de 278,3 euro. In cazul depasirii cotelor la nivel national, tara respectiva este amendata pentru fiecare litru de lapte si sumele sint recuperate de fiecare stat de la producatorii care au depasit cotele individuale care le-au fost alocate.

Cele mai mari dificultati le intimpina fermierii din sudul tarii. „Aici au fost facute cele mai mari investitii si sint ferme cu cite 300-500 de vaci. Acesti fermieri vor fi in situatia de a arunca laptele. O solutie ar fi cumpararea de cote, mai ales ca pe piata au aparut foarte multe oferte ale celor care au cumparat vaci special pentru a obtine cota si apoi au renuntat la animale. Acum vor sa vinda pentru a nu trece anul si sa se constate ca nu au livrat lapte, pentru asta ar conduce la pierderea cotei. Acestia sint multi, dar cantitatile care le-au revenit sint destul de mici. In plus, mai este problema ca nu pot fi vindute cotele decit in euroregiunea respectiva, iar cei care vind sint mai ales cei din nordul si centrul tarii, nu din sud", a spus Steriu. De situatia fermierilor depind si unitatile de procesare, care trebuie sa cumpere lapte. Daca unele fabrici au ales sa lucreze cu fermieri mici (cu doua pina la 30 de vaci) si multi - de exemplu pentru La Dorna livreaza 10.000 de fermieri, iar la Friesland - 20.000 de fermieri, alti procesatori au optat pentru ferme mari de cite 100-500 de vaci, cum este cazul firmei Danone. Daca fermierii nu vor mai putea livra lapte, procesatorii vor fi nevoiti sa importe lapte. Cei care vor fi loviti sint marii producatori de produse lactate, primii in top fiind Danone, Friesland, Dorna Lactate si Hochland.

Cum s-a impartit cota in Romania Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, milionul de tone destinate livrarii la fabrici este impartit intre 250.000 de fermieri (139.200 dintre ei au peste 50 ani, iar 28.100 au sub 30 ani), iar celelalte doua milioane de tone, care se vind direct, sint impartite intre 622.000 de producatori (dintre care 357.800 au peste 50 de ani, iar 57.300 au sub 30 de ani). Dintre cei care vind la procesare, 31 de ferme au o cota de peste un milion de litri, cea mai mare livrind peste trei milioane de litri anual, iar dintre cei care vind direct pe piata, sint patru ferme cu o capacitate de peste un milion de litri. Cele 15 state vechi membre UE au in total o cota de 117 milioane de tone de lapte, iar cele zece state care au aderat in 2004 au in total 18,3 milioane de tone.