Ministrul de Externe a criticat Cotidianul pentru ca a dezvaluit propunerile sale pentru cele doua posturi inainte ca el sa apuce sa i le prezinte presedintelui Traian Basescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a confirmat simbata informatiile publicate de Cotidianul privind nominalizarea lui Iulian Buga pe postul de ambasador al Romaniei la Washington si a lui Adrian Vierita la Londra. Seful diplomatiei de la Bucuresti s-a aratat iritat, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, ca ziarul nostru a publicat propunerile sale pentru ambasadorii in capitalele "Axei Bucuresti - Londra - Washington" inainte ca el sa le prezinte oficial in fata presedintelui Traian Basescu. "Imi pare rau ca un ziar a publicat deja aceste nominalizari", a spus ministrul.

Cioroianu a spus despre Iulian Buga ca a avut, din 2001, o „misiune dificila" ca ambasador la Haga, si anume aceea de a-i convinge pe oficialii olandezi ca Romania merita sa fie sustinuta in procesul de aderare la UE. Despre Adrian Vierita a spus ca e un secretar de stat MAE foarte bun.

La emisiunea „3X3" a lui Stelian Tanase, de la Realitatea TV, Cioroianu a respins toate remarcele presei si ale politicienilor la adresa prestatiei sale de la inceputul intrevederii de joi, de la Washington, cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice. „E o manipulare! Oameni care vor sa arate ca presedintele a avut dreptate", a caracterizat el criticile pe marginea dialogului pe care l-a avut cu Rice. „Da", „Desigur" si „Va multumesc foarte mult" au fost singurele vorbe pe care ministrul roman de Externe le-a scos in fata presei americane, in cadrul unei scurte declaratii de presa de la Departamentul de Stat american, alaturi de Condoleezza Rice. Prestatia sa a fost indelung criticata si comentata de presa romaneasca.

Diplomatul roman a plusat: „Daca se demonstreaza aceste lucruri, eu imi dau demisia, daca nu, cine a sustinut sa ceara scuze". Adrian Cioroianu a rostit si o maxima, fara insa a-i descifra mesajul in context: „Cine ridica sabia de sabie piere". El a spus ca discutia cu sefa diplomatiei de la Washington „a durat mai mult decit cele 35 de secunde atit de intens mediatizate", adica in jur de 30 de minute, si a gasit o nuanta de „manipulare trista" in aceasta poveste.

Cioroianu a confirmat relatarile potrivit carora retragerea Romaniei din teatrele de operatii nu s-a aflat pe agenda discutiilor din capitala federala: „Nu s-a discutat despre retragere. Orice retragere se discuta cu aliatii nostri. Daca Romania vrea sa se retraga din Irak, se transforma intr-un aliat cu probleme".

Vicepresedintele PD Cezar Preda l-a atacat duminica pe Adrian Cioroianu, despre care a spus ca „nu va fi niciodata un bun ministru de Externe", transmite MEDIAFAX. Preda a declarat ca, in calitate de membru al Comisiei de politica externa, a fost unul dintre cei care

s-au impotrivit numirii actualului ministru de Externe. El a adaugat ca nepriceperea lui Cioroianu in postul de sef al diplomatiei romane nu se opreste doar la persoana acestuia, ci afecteaza imaginea Romaniei pe plan extern. In opinia sa, atitudinea sefului diplomatiei ar trebui sa fie un ultim semnal de alarma, iar „premierul sa inteleaga ca nu are o echipa care sa asigure Romaniei un parcurs normal la jumatatea anului 2007". Preda a adaugat ca Cioroianu ar trebui sa demisioneze din fruntea Ministerului de Externe, iar gestul sau sa fie urmat de unul similar din partea premierului Calin Popescu Tariceanu.