"Sunt oameni care vor sa demonstreze ca Traian Basescu a avut dreptate", a declarat ministrul roman de Externe. El a sustinut ca discutiile purtate cu Rice au vizat importanta parteneriatului pentru pace si trupele romanesti din Afganistan. "Nu s-a d
"Sunt oameni care vor sa demonstreze ca Traian Basescu a avut dreptate", a declarat ministrul roman de Externe. El a sustinut ca discutiile purtate cu Rice au vizat importanta parteneriatului pentru pace si trupele romanesti din Afganistan. "Nu s-a discutat despre retragere. Orice retragere se discuta cu aliatii nostri. Daca Romania vrea sa se retraga din Irak, se transforma intr-un aliat cu probleme", a comentat Adrian Cioroianu. Condoleezza Rice a uzat de intalnirea cu presa premergatoare intrevederii cu ministrul roman de Externe, pentru a condamna atentatul din orasul irakian Samarra. Seful diplomatiei romane s-a limitat la a aproba, scurt, declaratiile omologului sau. "Da", "da, da, desigur", "bineinteles" si "va multumesc foarte mult" au fost replicile rostite de Adrian Cioroianu in fata Condoleezzei Rice, in timpul intalnirii cu jurnalistii. Transcrierea convorbirii este publicata pe site-ul Departamentului de Stat american. Presa de vineri a criticat in termeni duri prestatia ministrului roman de Externe la intalnirea cu omologul sau american. Referindu-se la comentariile din presa pe aceasta tema, MAE a precizat, intr-un comunicat ca "programul intalnirii, nu a inclus, conform uzantelor, o conferinta comuna de presa". MAE a incercat sa indulceasca pastila, apreciind ca intalnirea Cioroianu - Rice "a evidentiat un dialog cald, constructiv si prietenesc" si calificand drept "regretabil" faptul ca intrevederea a fost prezentata intr-o maniera "inexacta si tendentioasa".
PD ii cere sa plece
Vicepresedintele democrat Cezar Preda a afirmat ieri ca Adrian Cioroianu nu va fi niciodata un bun ministru de Externe si a solicitat din nou, in numele PD, inlocuirea sa din fruntea diplomatiei romanesti. Preda a declarat ca s-a opus numirii lui Cioroianu inca de la audierea acestuia de catre Comisiile parlamentare de politica externa. "Am spus ca nu va fi un bun ministru. Nu-i cunosc alte priceperi ca nu am avut niste legaturi care sa-mi permita sa apreciez cat de bun e in alte domenii, dar cred ca niciodata nu va fi un bun ministru de Externe", a declarat Preda, citat de Mediafax. Democratul sustine ca modul in care s-a comportat ministrul Adrian Cioroianu in timpul intrevederii avute cu secretarul de stat american, Condoleeza Rice, ar trebui sa fie inca un semnal de alarma pentru primul-ministru Tariceanu in ceea ce priveste competenta echipei cu care lucreaza de la indepartarea PD din Executiv. Cezar Preda a pus sub semnul intrebarii si competentele ministrilor din domeniul apararii, internelor, invatamantului si justitiei. "Interesele de grup si de partid sunt puse mai presus de interesele tarii, din moment ce la carma unor ministere sunt oameni care nu reprezinta interesele Romaniei asa cum ar trebui", a spus Preda. Acesta a spus ca se impune nu numai demisia ministrului de Externe, ci si aceea a premierului, deoarece ar conduce un Guvern ai carui ministri "adauga in fiecare zi cate o pata neagra guvernarii Romaniei". (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.