Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal, este noul primar al capitalei Republicii Moldova, dupa ce l-a umilit in turul doi pe fostul primar, comunistul Veaceslav Iordan.


Dorin Chirtoaca, membru al Partidului Liberal moldovene
Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal, este noul primar al capitalei Republicii Moldova, dupa ce l-a umilit in turul doi pe fostul primar, comunistul Veaceslav Iordan.


Dorin Chirtoaca, membru al Partidului Liberal moldovenesc, cunoscut pentru viziunile proeuropene si prounioniste, a devenit noul primar al Chisinaului, fiind ales de 61,17% din electoratul Capitalei, conform cifrelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova. Rata de participare la vot in Capitala a fost de 36,26%. Chirtoaca, in varsta de doar 29 de ani, l-a invins in turul doi de scrutin pe Veaceslav Iordan, fostul primar comunist al Chisinaului. La nivel national insa, comunistii au castigat cele mai multe mandate de primar, respectiv 14,59% din voturi. Pe locul al doilea se plaseaza Alianta Moldova Noastra, cu 10,38 procente, urmata de Partidul Democrat din Moldova, cu 5,96%, si de Partidul Popular Crestin Democrat, cu 3,84% din voturi.


NIET COMUNISTILOR. Analistii atentioneaza ca din Chisinau ar putea pleca, dupa modelul altor state, cum ar fi Ucraina sau Georgia, o noua revolutie portocalie, care sa inlature de la putere formatiunea comunista. Igor Munteanu, expert al fundatiei IDIS Viitorul, considera ca rezultatele scrutinului desfasurat la 17 iunie constituie o infrangere a Partidului Comunist, care in ultima perioada se confrunta cu un declin de imagine si de popularitate, informeaza Mediafax. De altfel, comunistii au obtinut cu 14 procente mai putin decat in urma cu patru ani. Declinul Partidului Comunist, din care face parte si presedintele Vladimir Voronin, este mai vizibil dupa vizitele facute de Traian Basescu la Chisinau si dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.