Romanii care lucreaza in Spania pot sa-si cumpere locuinte in Romania fara sa mai vina in tara. Agentiile imobiliare au inceput sa-si deschida birouri la Madrid si Barcelona.


Peste un milion de romani se afla la lucru in Spania. Majo
Romanii care lucreaza in Spania pot sa-si cumpere locuinte in Romania fara sa mai vina in tara. Agentiile imobiliare au inceput sa-si deschida birouri la Madrid si Barcelona.


Peste un milion de romani se afla la lucru in Spania. Majoritatea doreste sa-si cumpere o locuinta in tara si de acum nu trebuie sa mai vina acasa sa caute, sa piarda bani si timp. Vor putea merge la Madrid sau Barcelona, la birourile deschise de compania de consultanta imobiliara Real Time. "Ii vom consilia, le vom prezenta mai multe proiecte imobiliare in faza de proiect sau aflate in constructie. Le vom arata machetele, schitele, le vom explica avantajele si dezavantajele fiecarui proiect in parte", a declarat Ion Catutoiu, director general Real Time. El a mai precizat ca odata ales apartamentul, oamenii pot sa semneze contractul de constructie si actele de proprietate chiar in Spania. "Cand vor cumpara vor avea si un contract in care li se va garanta o rata minima de chirie pe lu-na, pentru perioada in care nu locuiesc in tara", a mai opinat Catutoiu.


FINANTARE. Romanii din Spania au la dispozitie bugete cuprinse intre 80.000 si 150.000 euro atunci cand vin la agentie pentru a-si cauta o locuinta, conform datelor agentilor imobiliari. Daca nu le ajung banii pentru o anumita proprietate pe care si-o doresc, Real Time ii consiliaza sa obtina finantare de la o banca din Romania, pentru ca din Spania nu au cum sa ia un credit imobiliar daca locuinta este in Romania. "Exista banci in tara care i-au in considerare veniturile din Spania, asa ca noi ii informam, ii ajutam sa-si completeze dosarul, ii consiliem pe toata durata derularii contractului", explica Catutoiu. El adauga ca, nici macar la semnarea contractului, cetateanul din Spania nu trebuie sa fie prezent. "Daca avem o procura cumparatorul nu trebuie sa vina in tara nici macar la semnarea contractului". Serviciile oferite de cele doua agentii din Spania nu se adreseaza exclusiv romanilor care lucreaza in Peninsula Iberica, ci si micilor investitori spanioli, care vor sa investeasca in piata imobiliara din Romania. Bugetul pe care acestia vor sa-l investeasca se invarte intre 500.000 euro si doua milioane de euro.


AFACERE. Investitia in proprietatile din Romania este sigura si foarte profitabila. "Preturile vor creste cu siguranta in viitorii doi-trei ani, iar cumpararea cu bani in rate este de asemenea profitabila", spune Catutoiu. El precizeaza ca le explica celor care doresc sa cumpere ca rata poate sa acopere pana la 80% din chirie si ca, astfel, efortul financiar lunar este mult diminuat. Daca proiectul imobiliar este bine ales, un castig substantial se obtine si din cresterea anuala pe masura ce locuintele se apropie de finalizare. "Cel mai bine este sa se achizitioneze o locuinta imediat ce proiectul este lansat, deoarece atunci preturile sunt mai mici, pe masura ce blocurile incep sa se ridice si preturile cresc", mai explica el. Acesta a mai precizat ca viitoarele agentii imobiliare vor fi deschise la Dublin, Atena si Tel Aviv.


7.000 de apartamente spanioleDin ce in ce mai multi dezvoltatori spanioli vin sa construiasca in Romania in speranta ca vor atrage banii romanilor aflati la lucru in tara lor. "Ne orientam catre clasa medie, catre romanii care lucreaza in Spania", a declarat Alejandro Solano, country manager Hercesa, companie imobiliara spaniola ce a lansat recent un ansamblu rezidential care cuprinde 1.400 de apartamente in zona Bulevardului Basarabia din Capitala. Firma mai construieste un alt complex cu 1.500 de apartamente in zona Ghencea din Bucuresti. Si grupul spaniol Gran Via ridica 3.500 de apartamente pe terenul a doua foste fabrici, Tricodava si Frigoocom din Drumul Taberei. Grupul Lar, tot din Peninsula Iberica, a lansat pe piata din Romania un proiect rezidential care ofera 180 de apartamente in Sectorul 5 al Capitalei, iar compania Alia, divizie a grupului spaniol Alius, dezvolta un proiect de 130 de apartamente de lux langa Bulevardul Maresal Averescu.


BaniRomanii au trimis anul trecut 5,3 miliarde de euro in tara, cu 1,5 miliarde mai mult decat in 2005, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cei mai multi bani au provenit din Italia, Marea Britanie si Spania. Peste 80% din suma este reprezentata de banii transferati de lucratorii aflati in strainatate pentru o perioada de peste un an. Agentii imobiliari spun ca o mare parte din acesti bani este investita in proprietati imobiliare. Fluxurile din transferuri s-au majorat anul trecut cu un ritm mult diminuat fata de 2005, respectiv 40% fata de 169%, ceea ce ar putea semnala apropierea de punctul de inflexiune, se arata in raportul anual privind stabilitatea financiara, elaborat de BNR. In 2005, remiterile muncitorilor din strainatate au insumat 3,8 miliarde de euro, iar cu trei ani in urma au totalizat 1,4 miliarde de euro.
Datele bancii centrale arata ca transferurile apartin majoritar rezidentilor care lucreaza in strainatate mai mult de un an, cu un total de 4,35 miliarde de euro. Raportul precizeaza ca, potrivit unor cercetari realizate de Banca Centrala Europeana, aceste fluxuri se reduc pe masura ce respectivele persoane locuiesc o perioada mai indelungata in afara tarii de origine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.