Raportul prin care se interzic comercializarea si importul de blanuri de caine si de pisica a fost aprobat, in aprilie, de Comisia pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor. Oficialii europeni admit ca in Comunitate nu exista o traditie in cre
Raportul prin care se interzic comercializarea si importul de blanuri de caine si de pisica a fost aprobat, in aprilie, de Comisia pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor. Oficialii europeni admit ca in Comunitate nu exista o traditie in cresterea pisicilor si a cainilor, cu scopul productiei de blanuri, insa noteaza ca s-au observat cazuri de confectionare de blanuri provenind din blanuri de pisica si de caine importate. Majoritatea articolelor din blana de pisica si de caine existente in Comunitate provin din tari terte. "O astfel de actiune de interzicere a importului ar raspunde preocuparilor etice ale cetatenilor in privinta unei posibile introduceri in Comunitate a blanurilor de pisica si de caine, mai ales din moment ce exista indicii ca aceste animale ar fi ingrijite si sacrificate in mod inuman", spun comunicatorii PE. Regulamentul prevede clarificarea obligatiilor juridice din toate statele membre privind interzicerea vanzarii, prelucrarii, oferirii spre vanzare si a distribuirii blanurilor de caine si de pisica si a articolelor care contin blana de acest tip si "preintampinarea oricarei perturbari a pietei interne pentru toate celelalte articole similare".
Statele membre vor trebui sa stabileasca norme privind sanctiunile, inclusiv cele penale, atunci cand este cazul, care se aplica in caz de nerespectare a regulamentului si trebuie sa ia masurile necesare pentru a garanta aplicarea acestora. Sanctiunile prevazute trebuie sa fie, conform proiectului, "eficiente, adecvate si descurajante".
Problema bauturilor spirtoase
Tot astazi, Parlamentul examineaza in prima lectura un raport privind noile reguli pentru definirea, desemnarea, prezentarea si etichetarea bauturilor spirtoase. Parlamentul a ajuns la un text de compromis cu Consiliul in privinta principalelor aspecte, inclusiv a celui mai controversat: ingredientele si etichetarea votcii. In ceea ce priveste ingredientele, deputatii din Comisia pentru mediu au apreciat ca votca ar trebui calificata "traditionala" daca este produsa din cereale, cartofi sau melasa. Votca poate fi fabricata si din alte ingrediente, insa un astfel de caz trebuie indicat pe eticheta, cu litere lizibile (2/3 din marimea literelor cu care va fi scris cuvantul "Votca" - n.red.). Textul de compromis la care Parlamentul a ajuns cu Consiliul prevede ca votca ar putea fi produsa doar din cereale sau cartofi, nu si din melasa, asa cum a propus Comisia. Daca votca este fabricata din alte ingrediente, pe eticheta trebuie mentionat "Votca produsa din..." si natura produsului de origine. Conform serviciului de presa al PE, unii deputati din tari traditional producatoare de votca - Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia si Suedia - considera ca denumirea "votca" ar trebui utilizata doar cand este vorba de bauturi spirtoase produse din cereale, cartofi sau melasa. Ei ar putea prezenta amendamente in plen, in aceasta privinta. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.