Guy Edouard Alphonse Paul de Rothschild a murit la Paris, la virsta de 98 de ani, dupa o viata intreaga dedicata imperiului bancar al familiei.

Baronul de Rothschild, celebru si datorita cramelor familiei sale si armasarilor pursinge, s-a stins din viata la Paris, dupa cum au declarat reprezentantii familiei, intr-un anunt publicat in cotidianul francez "Le Figaro".Patriarhul familiei Rothschild s-a nascut pe 21 mai 1909, intr-una dintre cele mai renumite si mai complexe dinastii europene, al carei arbore genealogic includea faimosi bancheri ai curtilor regale. La inceputul secolului XX, averea fabuloasa a familiei Rothschild se datora, in mare parte, inspiratiei de a finanta campania Ducelui de Wellington impotriva lui Napoleon, incheiata cu victoria de la Waterloo din 1815. Baronul Guy Edouard Alphonse Paul de Rothschild si-a petrecut o buna parte din copilarie intr-un castel al familiei, atit de somptuos incit se spune ca un monarh european ar fi exclamat: "Un rege nu si-ar putea permite asa ceva. Doar un Rothschild poate". La virsta de 22 de ani, Guy a intrat in afacerile bancare ale familiei, lucrind la Rothschild Frères, iar doi ani mai tirziu a fost promovat pe un post de conducere al unei companii de cai ferate detinute de familie.Avind o pregatire de ofiter de cavalerie, Guy de Rothschild a fost mobilizat in 1940 si decorat pentru acte de vitejie pe front. Insa in 1941 a fugit la New York, dupa ce guvernul colaborationist de la Vichy, condus de maresalul Philippe Pétain, a retras cetatenia franceza familiei Rothschild si i-a confiscat toate bunurile din cauza originii evreiesti. Mai tirziu, Guy a pornit spre Londra, pentru a se pune la dispozitia generalului Charles de Gaulle. Dupa razboi, familia Rothschild avea sa-si recapete prosperitatea in lumea bancara si sa-si extinda influenta si in alte domenii. Guy, fiind cel mai mare dintre fratii si verii sai, a preluat banca Rothschild, pe care a condus-o intre 1967 si 1979. In 1967 declara pentru revista "Time" ca era partizanul unei politici "de deschidere, de democratizare si de demitificare", ulterior restructurindu-si, de altfel, afacerea de familie sub forma unei intreprinderi comerciale. Desi a sustinut o politica de investitii in companii precum Michelin, De Beers si IBM, despre baronul de Rothschild s-a spus intotdeauna ca a avut marele rol de a prevedea extinderea agresiva a investitiilor in afara Occidentului, inclusiv a exploatarilor petroliere din Sahara si a celor miniere din Mauritania, la care se adauga finantarile acordate de Rothschild unor mine de plumb din Peru. In 1980, ramura franceza a familiei Rothschild avea 2.000 de angajati si controla afaceri cu un profit anual de aproximativ 26 de miliarde de franci, care pe atunci insemnau cam 5 miliarde de dolari.

Baronul Guy de Rothschild, insotit
de printesa Grace de Monaco Pe 21 mai 1981, cind baronul de Rothschild implinea 72 de ani, socialistul François Mitterrand a devenit presedinte al Frantei si, pina la sfirsitul anului, a dus la capat o campanie de nationalizare a bancilor private. In replica, Guy de Rothschild a parasit Franta, stabilindu-se pentru o vreme la New York, dupa ce a publicat un articol in "Le Monde", in care ii acuza pe socialistii francezi de antisemitism, extinzind aceasta acuzatie asupra intregii stingi franceze: "Din Casa de Rothschild vor ramine numai citeva fragmente, poate chiar nimic", scria bancherul in controversatul mesaj din "Le Monde". "Un evreu sub Pétain, un paria sub Mitterrand - mie unul mi-a ajuns." Mai tirziu, dupa revenirea in tara natala, avea sa declare: "M-am dus in America pentru ca fusesem expulzat din lumea afacerilor in Franta. Acum, toata lumea stie ca noi contam la fel de mult ca verii nostri englezi".

Ulterior, fiul sau David a inceput sa reconstruiasca imperiul bancar al familiei. In 1984 a convins guvernul francez sa acorde familiei Rothschild o noua autorizatie de a deschide o banca, pe care a numit-o Paris Orléans Banque, din moment ce i se interzisese folosirea propriului nume de familie, insa restrictia a disparut in 1987, cind banca a devenit Rothschild&Co Bank.

Caii pursinge au fost mereu una dintre marile
pasiuni ale baronului Guy de Rothschild Guy de Rothschild a fondat si a condus, intre 1950 si 1982, Fondul Social Evreiesc Unificat, principala institutie filantropica evreiasca din Franta. Baronul a fost casatorit de doua ori: mai intii cu Alix Schey de Koromla (1911-1982), casatorie din care a rezultat fiul sau cel mare, David. Dupa divort, s-a recasatorit cu Marie-Hélène van Zuylen de Nyevelt de Haar (1927-1996), cu care a avut un al doilea fiu, Édouard. Impreuna cu Marie-Hélène, care a incetat din viata in 1991, a format unul dintre cuplurile-vedeta ale cercurilor sociale europene si americane. A fost un prieten apropiat al lui Georges Pompidou, care a si indeplinit rolul de director de banca pentru fratii Rothschild, inainte sa devina presedinte al Frantei. Carismatic si generos, baronul a primit numeroase figuri celebre in cercul sau, de la suprarealistul Salvador Dalí pina la diva Maria Callas, de la creatorul de moda Yves St. Laurent la Printesa Grace de Monaco, invitati adesea la balurile somptuoase organizate la castelul familiei. Mare erudit si iubitor al artelor, a vrut sa fie cunoscut, pina in ultimii ani ai vietii sale, ca un adevarat filantrop. Familia a anuntat ca funeraliile vor avea loc pe 21 iunie, la principala sinagoga din Paris. Doua secole de bogatie 1760 - Mayer Amschel Rothschild incepe o mica afacere cu monede si medalii la Frankfurt

1798 - Nathan, fiul lui Mayer, intemeiaza la Manchester o companie de comert cu textile

1812 - Fratele lui Nathan, James, infiinteaza o banca la Paris

1815 - Ramura din Anglia a Casei Rothschild furnizeaza aur ducelui de Wellington in campania impotriva lui Napoleon

1875 - Lionel de Rothschild finanteaza cumpararea Canalului de Suez de catre britanici

1919 - NM Rothschild&Sons incepe sa fixeze pretul aurului la Londra

1960 - Diferiti membri ai Casei Rothschild se muta in SUA si pun bazele Rothschild Inc

1981 - Franta nationalizeaza bancile ramurii franceze a familiei Rothschild, dar membrii ei refuza infringerea si pornesc noi afaceri

2004 - Casa Rothschild ajunge sa aiba afaceri in peste 40 de tari de pe glob

Miliarde de euro pe sfaturi bune In mai 2000, France Telecom primea sfaturi de la Rothschild&Co in achizitia Orange. Numai din consultanta financiara, Rothschild a dominat piata franceza in perioada respectiva, adunind 17 miliarde de euro din 20 de contracte in anul 2000 si aproape 10 miliarde din opt contracte in 2001.

Arhiva familiei Rothschild, pe www.cotidianul.ro/select