CE BEM, CE MANCAM
Inainte de a va apuca de preparat crema de zahar ars, cititi cu atentie eticheta si daca sunteti alergici la vreunul dintre coloranti, evitati consumarea desertului.

Traditionala crema de zahar ars se poate gasi pe
CE BEM, CE MANCAM
Inainte de a va apuca de preparat crema de zahar ars, cititi cu atentie eticheta si daca sunteti alergici la vreunul dintre coloranti, evitati consumarea desertului.

Traditionala crema de zahar ars se poate gasi pe piata si intr-o varianta mai rapid de preparat, special adaptata pentru nevoile gospodinei. Nevoile legate de mai mult timp liber, pentru ca, daca e sa ne referim la cele legate de nutritie, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Mai intai trebuie sa citim cu atentie eticheta pentru a sti din ce va fi facut desertul: "Pentru praf: zahar, amidon din porumb, gelifiant caragenan (E 407), aromatizanti aroma de vanilie si vanilina, sare iodata, coloranti galben de chinolina (E 104) si galben orange S (E 110), aroma de caramel. Pentru sirop: sirop de glucoza, zahar caramelizat, colorant caramel (unul dintre E150 a, b, c, d)".

Pe langa toate acestea mai trebuie sa adaugati 0,5 litri de lapte. Valorile nutritionale mentionate pe eticheta iau in calcul si laptele adaugat. Astfel, o portie de crema de zahar ars Dr. Oetker la final va avea o valoare energetica de 597kj /142 kcal, proteine 4 grame, glucide 22,2 grame, lipide 4,1 grame.


ANALIZA. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, spune despre crema de zahar ars analizata ca este un produs tipic din gama cremelor pe baza de amidon si zahar cu topping de caramel. Acesta din urma este preparat tot pe baza de zaharuri, prin anumite procedee termice si chimice.

Din punct de vedere nutritional produsul are un exces de glucide rafinate, iar caramelul contine anumite substante suspectate de a creste incidenta unor maladii proliferative (cancere). Lipidele si proteinele din preparatul final provin din lapte. Se cunoaste faptul ca grasimile din lapte au un continut ridicat de acizi grasi saturati. Are o densitate energetica moderata.


CONCLUZIE. Mencinicopschi nu recomanda produsul diabeticilor, obezilor, supraponderalilor, persoanelor sensibile la colorantii chimici de sinteza chinolina si galben orange. Produsul poate fi consumat de suferinzii de celiachie, neavand surse de gluten.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.