Neasteptata retragere a lui Traian Basescu la Neptun a dat o lovitura mortala televiziunilor de stiri.
Transmisiunile in direct, talk-show-urile s-au trezit, deodata, lipsite de carburantul lor zilnic: scandalul cu iz de telenovela, scandalul va
Neasteptata retragere a lui Traian Basescu la Neptun a dat o lovitura mortala televiziunilor de stiri.
Transmisiunile in direct, talk-show-urile s-au trezit, deodata, lipsite de carburantul lor zilnic: scandalul cu iz de telenovela, scandalul varat de fatuce si gugustiuci in cliseele presei senzationaliste: X a sarit la gatul lui Y, cearta la nivel inalt.
Exista insa un Dumnezeu al presei, cum exista si un Dumnezeu al Fetelor de pe soseaua de Centura.
El n-a intarziat sa intervina si sa salveze televiziunile de stiri de seceta de scandal, mai amenintatoare pentru rating decat seceta-seceta pentru greutatea bobului de grau al patriei.
Ultimele zile ale saptamanii au fost dominate de cateva scandaluri care, culmea!, nu l-au avut drept motor pe Traian Basescu.
A fost scandalul Adrian Cioroianu. Definit asa in chip incorect, in realitate, el marturisindu-se a fi fost o abila diversiune menita a dovedi ca Traian Basescu a avut dreptate cand i-a refuzat liderului PNL numirea in postul de sef al Diplomatiei.
A fost scandalul pozitiei critice luate de ministrul de Externe maghiar fata de tararea liderilor UDMR prin anchete penale comandate politic.
A fost insa mai ales ceea ce s-a numit scandalul Marian Vanghelie - Victor Ponta.
S-a numit astfel in chip exagerat si urmare a naravului de nelecuit al presei noastre de a reduce relatiile dintre institutii la relatiile dintre oameni.
Ar fi fost un scandal Marian Vanghelie - Victor Ponta daca liderul PSD Bucuresti l-ar fi atacat pe colegul sau intr-un interviu, cerandu-i demisia.
In realitate, lucrurile sunt nitel mai complicate.
Comitetul Executiv al PSD Bucuresti l-a mandatat pe Marian Vanghelie sa propuna Biroului Permanent National si Comitetului Executiv National sanctionarea cu excluderea din partid a vicepresedintilor Victor Ponta si Vasile Dancu pentru declaratiile acestora in dezarcord cu politica partidului.
Dat fiind ca Bucurestii se afla pe Dambovita, nimeni n-a avut vreo indoiala ca Marian Vanghelie e, de fapt, Comitetul Executiv al PSD Bucuresti.
Cum insa admiterea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat si luarea in serios a institutiilor, scandalul Vanghelie - Ponta si Dancu trebuie raportat nu la un conflict intre persoane, ci la un conflict intre institutii.
Din punct de vedere al unei politici europene, PSD se confrunta cu un conflict intre conducerea unei organizatii locale, cea mai puternica din tara, si conducerea centrala, dat fiind ca Victor Ponta si Vasile Dancu sunt vicepresedinti ai PSD.
Victor Ponta e membru al conducerii PSD Gorj, iar Vasile Dancu, al conducerii PSD Cluj.
Asta inseamna ca in PSD s-a ivit un conflict si intre o organizatie - cea de Bucuresti - si alte doua organizatii - cea de Gorj si cea de Cluj.
Asa stau lucrurile din punct de vedere al Statutului, singurul care conteaza intr-o viata politica de nivel european.
Sa admitem ca presa noastra n-a reusit sa se europenizeze in planul analizei politice, ramanand mai departe impotmolita in noroiul gazetariei de tip balcanic prin obsesia de a reduce totul la telenovela de mahala.
Dar conducerea PSD?
Conducerea PSD ar fi trebuit sa intervina si sa afirme un punct de vedere oficial in legatura cu cererea Comitetului Executiv al PSD Bucuresti. Potrivit Statutului, Comitetul Executiv al PSD Bucuresti poate sa ceara sanctionarea unor lideri de la nivel central.
Biroul Permanent National si Comitetul Executiv National ar urma sa discute propunerea si sa ia o decizie.

Declaratia ar fi trebuit sa scoata in evidenta faptul ca PSD e un partid democratic. Spre deosebire de alte vremuri, cand partidul era acuzat de a fi continuatorul Partidului Comunist, conflictele interne pot deveni publice si chiar e bine sa devina decat sa se manifeste prin restaurante. Ele se transeaza in chip transparent prin punerea in dezbaterea forurilor statutare.
O asemenea declaratie ar fi dat lui Mircea Geoana prilejul de a arata ca PSD difera de PD, partid condus prin telefon de Traian Basescu.
Nu s-a intamplat asa. Conducerea centrala a PSD n-a avut nici o reactie. Dupa cateva zile de tacere, Mircea Geoana a afirmat un punct de vedere personal. Cei de la Cluj i-au reprosat lui Mircea Geoana ca nu le-a tinut partea.
Aceasta pozitie absolut inexplicabila a avut rezultate catastrofale pentru imaginea PSD:
1) A alimentat suspiciunea ca in spatele deciziei de la Bucuresti e insusi Mircea Geoana.
2) A adancit imaginea PSD de partid in care grupurile si grupuletele isi fac de cap profitand de absenta unui presedinte PSD puternic, beneficiind de autoritate.
3) A intretinut scandalul in chip periculos.
Si cand te gandesti ca o reactie oficiala a conducerii PSD ar fi putut transforma scandalul intr-un prilej de a dovedi, in fine, ca PSD nu mai e partidul deciziilor luate prin restaurante sau prin telefon de catre un Lider Absolut!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.