Infractorii romani din Italia sunt carausi ai drogurilor pentru mafia italiana. In schimbul acestui serviciu, mafiotii ii lasa pe romani sa-si desfasoare nestingheriti afacerile cu prostitutie pe teritoriile controlate de ei. Cu toate acestea, infrac
Infractorii romani din Italia sunt carausi ai drogurilor pentru mafia italiana. In schimbul acestui serviciu, mafiotii ii lasa pe romani sa-si desfasoare nestingheriti afacerile cu prostitutie pe teritoriile controlate de ei. Cu toate acestea, infractiunile marunte sunt cele care intorc opinia publica din Peninsula impotriva emigrantilor romani. Mafiotii italieni "vanati" de autoritati aleg sa isi piarda urma pe teritoriul Romaniei.


a€  Jurnalul National: Dupa aderarea la Uniunea Europeana a crescut numarul romanilor plecati in Italia?

Romanii care sunt pe teritoriul Italiei reprezinta cea mai mare minoritate straina. Pana la 31 decembrie 2006 erau aproximativ 275.000 de romani care locuiau legal in Italia, dar dupa aderare, numarul acestora aproape s-a dublat. Acum sunt in jur de 500.000-600.000 de romani. Majoritatea s-a integrat in societate, iar numarul celor care isi fac firme a crescut. Asta inseamna ca s-au integrat foarte bine, pentru ca nu oricine poate sa isi deschida o firma fara sa cunoasca legislatia.


a€  Ce impact au infractiunile comise de romani asupra opiniei publice?

In ultimul timp ne-au ingrijorat foarte mult infractiuni care nu sunt de crima organizata, dar au deranjat foarte mult opinia publica. De exemplu, un roman care s-a imbatat, s-a suit la volan si a omorat patru baieti aflati pe motociclete. Apoi, mai e cazul romancei de la metrou care i-a bagat unei italience umbrela in ochi. Femeia a murit. Aceste lucruri deranjeaza opinia publica. Asta afecteaza imaginea romanilor in Italia. Asa s-a intamplat si cu imaginea italienilor cand au plecat dupa razboi in America. Pentru cateva persoane plateste intreaga comunitate.


a€  Ce fel de infractiuni comit romanii in Italia?

Infractiunile care sunt comise mult mai des sunt impartite in trei categorii. In primul rand, romanii se ocupa cu traficul de persoane. Apoi urmeaza furtul din buzunare si spargeri de vile, jafuri. In general, sunt infractiuni impotriva patrimoniului. In ultimul rand, romanii sunt cei mai buni in clonarea de carduri de credit si spargeri de bancomate. Foarte putini se baga in traficul de arme si droguri si alte genuri de infractiuni.


a€  Cum sunt organizati romanii?

Romanii fac parte din organizatii diferite. Sunt si grupari mixte. Fiecare structura are un varf si "soldati" (n.r. - executanti). Nu exista un personaj anume care sa se ocupe de tot. Cele patru organizatii mafiote italiene nu se baga de obicei in traficul de persoane.


a€  La cine ajung banii din traficul de persoane?

Banii din traficul de persoane ajung la romani, la albanezi si la nigerieni. De obicei, femeile din zona Moldovei si a Ucrainei sunt traficate de romani. Dupa ce sunt exploatate trei-patru luni, femeile sunt vandute albanezilor. Albanezii au metode mai grele si mai dure de convingere. Le bat sau le sechestreaza copiii in tara de origine. Au fost cazuri de acest gen in Moldova.


a€  Cum ajung femeile din sud-estul Europei sa se prostitueze in Italia?

Romanii aduc femei in Italia. Majoritatea femeilor nu stiu ca se vor prostitua, altele stiu. Nu stiu ca vor fi batute. Sunt femei care coordoneaza grupuri mai mici de prostituate, care, de obicei, au fost la randul lor traficate si au ales aceasta "cariera", devenind personaje de incredere in randul organizatiei.


a€  Traficantii de persoane din Romania colaboreaza cu familiile mafiote?

Cand vorbim despre mafia italiana, vorbim despre patru mari organizatii criminale, care sunt de tip mafiot, Cosa Nostra, Camorra, Sacra Corona Unita si Na€™dragheta. Ele, in mod normal, nu se baga in traficul de fiinte umane. Cei care se ocupa sunt romani, albanezi si nigerieni. Albanezii sunt cei mai violenti si  duri in acest domeniu. Chiar daca mafiotii italieni nu se ocupa cu prostitutia, se intampla ca romanii care ocupa anumite teritorii sa ajunga la o intelegere cu organizatiile italiene de tip mafiot. Asa ca fie dau bani, fie ajuta mafia, ca sa fie lasati in pace. Acum cativa ani, cateva familii din Camorra din Napoli s-au inteles cu traficantii de fiinte umane si cu cei care exploateaza prostitutia. Intelegerea era de genul "voi ne aduceti droguri din sud-estul Europei, Romania, Bulgaria, Turcia, si va asumati riscul transportului, iar noi va lasam sa va ocupati cu prostitutia pe teritoriile noastre".


a€  Exista un "razboi" intre organizatiile criminale pe teritoriul Italiei?

Organizatiile criminale nu sunt impartite cum e impartit poporul. Pe criminali nu ii intereseaza etnia. Interesul lor comun sunt banii. Daca ei se inteleg pentru o anumita perioada in privinta banilor, atunci totul e bine. Ei au inteles ca nu-i rost de razboi, pentru ca sunt bani pentru toti.


"Exilati" in Romaniaa€  Ce regiuni din Romania sunt controlate de mafia italiana?

Mafia italiana e acolo unde mediul e mai dezvoltat: Banat, Transilvania si Bucuresti. Acum incepe sa se dezvolte zona de nord-vest, spre Bucovina si Moldova.  


a€  De ce prefera italienii sa se ascunda in Romania?

Infractorii italieni se ascund in Romania, pentru ca limba romana este asemanatoare, cultura mai apropiata de cea din Peninsula, iar mediul de afaceri italian este dezvoltat. Spre exemplu, in Bulgaria italienii ar iesi imediat in evidenta. Cert e ca in Romania, italienii au spalat banii prin afaceri imobiliare si terenuri agricole. Cativa sunt bagati si in trafic cu fiinte umane. In fiecare an sunt 10-15 persoane pe care le extradam in Italia. Intrarea in Uniunea Europeana nu a schimbat inca cu nimic aceasta situatie.


a€  In ce masura le poate controla activitatea Politia Romana?

In ultimii ani, Politia Romana s-a dezvoltat foarte mult si foarte bine. Nivelul profesional al tehnologiei pe care o foloseste a crescut la nivel european. Pe langa asta, dorinta si entuziasmul de cooperare sunt minunate. In putine alte tari am gasit asa ceva. Politia a raspuns la toate dorintele noastre si la toate nevoile. Si Politia de Frontiera, si Ministerul de Interne ne-au ajutat cand am avut nevoie.


a€  Cum colaborati cu autoritatile romane in combaterea criminalitatii transfrontaliere?

Noi avem in Italia o ancheta despre o asa-zisa "Mafie tiganeasca". Rromii, cand vorbesc, vorbesc in limba lor. Traducatorilor le e frica sa ne ajute. Acum am cerut Politiei Romane ofiteri care stiu aceasta limba a caldararilor. Acum, in Italia se desfasoara a patra operatiune ITARO (n.r. - operatiune de colaborare italiano-romana). Patru ofiteri romani muncesc zi de zi cu ofiterii italieni. Politistii romani sunt colaboratori, participa la interogatorii, la interceptarea telefoanelor impreuna cu politia italiana.
In faza a treia a ITARO, din 6 februarie pana la 6 aprilie 2007, au fost arestate 132 de persoane si alte 338 au fost cercetate in stare de libertate. S-a pus sechestru pe zeci de mii de euro, aur, droguri, carduri.


CarieraInainte de 1990, Paolo Sartori a fost avocat in Italia. Din 1990 si-a inceput cariera in Ministerul de Interne italian. Timp de opt ani, Sartori a fost seful Departamentului Regional impotriva Crimei Organizate in Regiunea  Trentino Alto Adige. "La noi exista un serviciu unic care cuprinde crima organizata, cercetari penale si urmariri. Apoi m-am mutat la Roma, la Directia Generala de Politie Criminala si la Interpol. Dupa aceea am venit in Romania. Gradul meu este vicechestor",
a declarat Paolo Sartori.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.