Au trecut trei ani de cand se afla la sefia Sectorului 1, este unul dintre cei mai bogati primari, si asta pentru ca a primit mosteniri atat de la unchi, cat si de la matusi, recunoaste ca din cand in cand mai injura Primaria Capitalei pentru gropile
Au trecut trei ani de cand se afla la sefia Sectorului 1, este unul dintre cei mai bogati primari, si asta pentru ca a primit mosteniri atat de la unchi, cat si de la matusi, recunoaste ca din cand in cand mai injura Primaria Capitalei pentru gropile din carosabil. Cu alte cuvinte, liberalul Andrei Chiliman.


a€  Jurnalul National: Dupa trei ani de mandat, cum l-ati defini pe primarul Andrei Chiliman?

Andrei Chiliman: Mi-e greu sa ma descriu, cel mai bine cred ca trebuie s-o faca locuitorii cand ma voi prezenta la anul pentru a le solicita un al doilea mandat.


a€  Veti mai candida?

Da, mai candidez.


a€  Unii spun ca nu veti mai fi candidatul PNL pentru Primaria Sectorului 1, ca deja a fost stabilit un alt aspirant.

E prima oara cand aud acest lucru, PNL Sector 1 n-a spus niciodata acest lucru. Nu stiu nimic.


a€  "De la margine catre centru", un slogan pe care l-ati folosit in campanie, multi spun ca ati ramas doar in centru.

Un slogan pe care l-am respectat, e adevarat ca au aparut intarzieri in proiectul de infrastructura apa, canal, asfalt. Cea mai mare intarziere, de opt luni, a fost la Ministerul Finantelor, din cauza unor functionari care n-au nici o legatura cu dezvoltarea orasului.


Apa si canal pentru periferiea€  Au blocat politic?

Nu, pur si simplu din prostie. Acum proiectul se afla in faza finala, cuprinde trei zone: Vatra Noua, Straulesti si Giulesti - 16 Februarie.


a€  Atunci oamenii de la periferie mai au de asteptat?

Da, parerea mea este ca pana la anul, in perioada alegerilor, vor avea apa si canal.


a€  A, in campanie electorala, deja cred ca s-au obisnuit.

N-am pornit cu ideea asta, este un proiect mare, nu stiu insa daca vom avea timp sa asfaltam si strazile, dar daca avem apa si canal este un castig enorm, pentru ca oamenii scot apa daunatoare din niste fantani, cum ar fi zona Straulesti.


a€  Dar ati fost pe la periferia sectorului, caci sunteti perceput ca un om bogat, care nu prea vorbeste cu saracii?

Niciodata n-am facut caz de faptul ca eu am o avere provenita de la familia mea si a sotiei mele. Nu e nici o rusine sa provii dintr-o familie care a avut bani. N-am avut niciodata un sentiment de superioritate. Toate proiectele le-am facut pentru ei si nu pentru cei bogati. Nu se pot face investitii batand din palme.


a€  Cate cereri de locuinte aveti inregistrate si cum le veti rezolva?

Avem aproape 6.500 de cereri, dintre care circa 800 de la familiile evacuate. Pentru a rezolva problema lor am hotarat ca pe un teren al unei foste unitati militare sa construim 450 de apartamente. Pe Soseaua Odaii, langa sediul ADP, unde avem si o directie sociala.


a€  Putine fata de cererea care exista.

Putine, dar primaria de sector n-are alt teren.


a€  Dar pentru tinerii pana-n 35 de ani exista o lege prin care puteau primi de la primarie un teren pentru a-si construi o casa, cate solicitari ati rezolvat?

Am avut un teren pe care domnul ministru Flutur, cand era ministru, printr-o hotarare de guvern, ni l-a luat la Ministerul Agriculturii si practic n-am avut posibilitatea sa le dau tinerilor, conform Legii 15.


a€  Dar ce-a facut ministrul Flutur cu terenul?

Nu stiu, cred ca l-a dat unui institut care se va privatiza la un moment dat. Terenul era pe Soseaua Ionescu Sisesti, intr-o zona foarte buna. Nici n-am stiut cand a fost luat, am constatat la doua luni dupa ce hotararea fusese data prin Guvern.


a€  La Sectorul 1 conduce PNL, la Capitala - PD, cum va impacati?

La Sectorul 1 conduce in continuare Alianta D.A., avem o multime de directori proveniti de la Partidul Democrat. La Capitala exista o lupta de alta natura, care nu este in regula. Nu ma simt foarte confortabil cand trebuie sa cer ceva Capitalei.


a€  Daca functiona Alianta D.A. la Sectorul 1 asa cum imi spuneti, aveati pile si la Capitala, va aduc aminte ca nu v-au aprobat rezilierea contractului cu REBU.

Eu consider ca cetatenii Sectorului 1 merita sa aiba curatenie ca in Occident. De trei ani ma rog de ei sa incheie contracte cu toti cetatenii din Sectorul 1. Sunt aproape 30% care stau la curte si care n-au contracte cu REBU. Celor de la REBU nu le pasa. Dar actuala conducere este numita de Partidul Democrat.


a€  V-au trebuit trei ani ca sa ajungeti la concluzia asta?

Contractul facut in 1997, fara licitatie, a fost pe zece ani. Expira in 2007. In 2006 am anuntat ca nu mai dorim prelungirea contractului. Am inceput procedurile legale de licitatia publica pentru serviciul de salubritate stradala. Caietul de sarcini a fost achizitionat de un numar de firme.


a€  Cum va impacati cu VIP-urile, ati fost vizitat de Becali, mai mult fortat.

Domnul Becali a venit pentru niste terenuri pe care voia sa le obtina in Sectorul 1 in baza unor drepturi viitoare de la un cetatean.


a€  Dar unde erau terenurile?

O parte dintre ele erau pe actuala comuna Voluntari,  iar pentru alte terenuri, care teoretic s-ar gasi in Sectorul 1, n-am gasit acte. Iar martorii pe care i-a prezentat in acest dosar sunt persoane care-si aduc vag aminte despre aceasta chestiune.


a€  Ati mai primit cereri de retrocedare a zonelor verzi?

Da, pentru Parcul Bazilescu, din partea uneia din fetele domnului Bazilescu, cererea i-a fost respinsa la Comisia de la municipiu, sper ca dansa sa accepte despagubiri din partea statului roman.


a€  Hayssam mai are afaceri cu Primaria Sectorului 1?

A avut doua piete pe care le-am preluat, Amzei si 1 Mai. Am avut un proces care a durat un an si jumatate. Am cazut la pace, am platit o parte din suma firmei respective.


a€  Cati bani i-ati dat lui Hayssam pentru cele doua piete?

Dupa ce au fost facute expertize, am dat circa un milion de euro pentru Piata Amzei si pentru Piata 1 Mai, suma e mai mica.


a€  Dar nu-i prea mult?

S-au facut lucrari care justifica probabil banii astia. Nu sunt expert in acest domeniu.


a€  Din cate stiu, acum demolati tot ce-a facut Hayssam si redecorati Piata Amzei, alti bani, alta mancare de peste, repet, nu-i prea mult?

E vorba despre reamenajarea pietei. La un moment dat, tampeniile facute de altii trebuie inchise legal. Constructiile facute mai mult ilegal acolo sunt oribile. Nu poti sa lasi toate tinichelele alea sa acopere cladiri de patromoniu. Pe Hayssam ma indoiesc ca-l interesa Bucurestiul.


a€  Pe langa milionul de euro, cati veti mai da pentru modernizarea Pietei Amzei?

Proiectul va costa doua pana-n trei milioane de euro, dar va face din Piata Amzei unul dintre cele mai frumoase locuri din Capitala.


a€  Sunteti mai bogat decat acum un an?

Inca nu, o sa fiu un pic mai bogat, pentru ca sunt in curs procedurile de succesiune de pe urma surorii mamei mele. E vorba despre niste terenuri, doua apartamente in Bucuresti, sume de bani, sunt mai multe.


a€  Bucurestiul este un santier, cum circulati?

Langa Primarie au facut unii un sant in carosabil, nu au pus decat niste nisip, orice sofer trece prin gaura asta injura, inclusiv personal. Au bagat un tub ca sa schimbe semafoarele. E anormal ca trei zile sa nu intervina cineva sa refaca carosabilul, prin zona care trec toate masinile ce vor sa mearga din Banu Manta catre Grivita.


a€  Pe cine ati injurat?

Am injurat si eu Primaria Capitalei, ca orice cetatean, pentru ca arata lipsa de respect fata de locuitori. Si in Sectorul 1 sunt oameni chiar din subordinea mea care-i doare in fund de cetateni. Incerc sa-i dau afara, sunt insa functionari publici si ca sa dai afara un functionar e mai greu decat sa ajungi inot pe malul celalalt al Atlanticului.



Nota
Cititi in Jurnalul National de maine un interviu cu primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.