Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat sambata seara la emisiunea lui Stelian Tanase de la Realitatea TV propunerile sale pentru posturile de ambasador la Washington si Londra: Iulian Buga, fost ambasador in Olanda, si Adrian Vierita, fost
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat sambata seara la emisiunea lui Stelian Tanase de la Realitatea TV propunerile sale pentru posturile de ambasador la Washington si Londra: Iulian Buga, fost ambasador in Olanda, si Adrian Vierita, fost ambasador in Germania, si in prezent secretar de stat in MAE, cel pe care fostul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, il voia in locul sau dupa ce a fost fortat sa demisioneze in urma scandalului legat de arestarea a doi muncitori romani in Irak.


Posturile de ambasador la Washington si Londra sunt functii-cheie in angrenajul diplomatic romanesc. Presedintele Basescu ii voia in aceste posturi pe Sever Voinescu la Washington si Traian Ungureanu la Londra. Ambii au fost criticati de presa ca au fost desemnati de seful statului pentru aceste posturi, deoarece ar fi scris comentarii favorabile lui Basescu si sunt printre apropiatii sai.


BUGA SI CENZURAREA UNUI JURNALIST OLANDEZ. Iulian Buga a fost implicat intr-un scandal in perioada cand era ambasador in Olanda, in perioada 2001-2006. El a trimis in tara in timpul guvernarii PSD o nota prin care se cerea in spiritul unei epoci apuse contracararea unor dezvaluiri publicate de ziaristul olandez Olaf Tempelman in cotidianul De Volkskrant. Ziaristul olandez, care era la acea vreme la Bucuresti, a fost chemat de oficialitati pentru a i se atrage atentia ca nu scrie cum trebuie. Intalnirea a avut loc la Ministerul de Interne de la Bucuresti si a provocat scandal in Olanda. Iulian Buga a fost acuzat la acea vreme in presa romaneasca de "mentalitati comuniste".


PRINTRE CONTURILE LUI CEAUSESCU. Adrian Cosmin Vierita a debutat in diplomatie in martie 1987, ocupand un post de atasat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, adica in perioada comunista si atunci cand in diplomatia ceausista se intra foarte greu, deoarece MAE devenise o anexa a Securitatii, conform marturiilor lui Ion Mihai Pacepa, Mircea Raceanu si Liviu Turcu. Este fiul lui Valeriu Vierita, director adjunct la Directia valutara in perioada 1975-1984 si numit de Ion Iliescu in 1991 ambasador la Roma, unde a avut niste probleme. Astazi este un prosper om de afaceri. Ambii ambasadori si-au facut cariera in timpul PSD. Vierita senior a fost coleg in structurile comuniste cu Theodor Stolojan, actualul lider al PLD, dar si cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.


Presedintele si premierul, acord finalCioroianu a spus ca a trimis la Cotroceni propunerile inca din
7 iunie. Pentru a fi numiti, cei doi trebuie sa treaca prin procedurile legale. Adica sa fie acceptati de presedinte dupa ce au primit acordul premierului. Apoi trebuie sa treaca testul din Comisia parlamentara de politica externa, acolo unde votul este consultativ. Presedintele nu a precizat inca daca este de acord cu numirea celor doi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.