De aproape noua ani, trei intelectuali norvegieni asteapta in zadar recunoasterea oficiala a statului roman pentru meritele lor in promovarea culturii romane.

Incepand cu 1999, Valeriu Pavel, din partea comunitatii ortodoxe romane din Osl
De aproape noua ani, trei intelectuali norvegieni asteapta in zadar recunoasterea oficiala a statului roman pentru meritele lor in promovarea culturii romane.

Incepand cu 1999, Valeriu Pavel, din partea comunitatii ortodoxe romane din Oslo, a facut numeroase demersuri la autoritatile de la Bucuresti pentru ca Tor Fotland, Steiner Lone si Roar Engelberg sa primeasca recunoasterea. Tor Fotland a decedat recent asteptand un semn ca opera sa ar fi fost macar observata in Romania.
Toate adresele, recomandarile si sustinerile in favoarea celor trei s-au pierdut. Incepand din 1999, atunci cand Valeriu Pavel a initiat actiunea in favoarea celor trei. Pavel a fost in mai multe randuri presedintele Asociatiei ortodoxe "Stefan cel mare si sfant" din Oslo, organizatie in care este grupata majoritatea romanilor din capitala Norvegiei. Valeriu Pavel a fost impresionat de munca in favoarea culturii romane depusa de scriitorii si traducatorii Steiner Lone si Tor Fotland, precum si de succesul de care s-au bucurat doinele interpretate la nai de Roar Engelberg, unul dintre starurile muzicii din Scandinavia, discurile sale fiind pe locul cinci in topul vanzarilor.


DISCIPOL. Engelberg este considerat de altfel un urmas scandinav al lui Gheorghe Zamfir, cel de la care a si invatat tainele naiului. Mai apoi a venit in Romania, unde a invatat folclorul, dar si limba romana, pe care o vorbeste aproape la perfectie. Toate demersurile initiate de Valeriu Pavel s-au pierdut undeva in lantul birocratic de la Bucuresti. "Cand am vazut ca nu reusesc sa ii conving pe ambasadorii care s-au perindat pe la Oslo, desi aceasta era treaba lor, am inceput sa trimit petitii la Cotroceni. Un singur raspuns am primit la demersul meu, si anume un consilier prezidential mi-a spus ca nu a primit nici o corespondenta referitoare la cei trei norvegieni. Stiti insa ca am recipisele tuturor adreselor trimise. Aceste demersuri au inceput pe vremea presedintiei lui Emil Constantinescu si le-am continuat in timpul mandatului lui Iliescu", ne-a declarat Valeriu Pavel. Recent, el a reluat campania si sub mandatul presedintelui Traian Basescu. De data aceasta, tonul s-a schimbat. De la Ambasada Romaniei la Oslo i se spune ca totul s-a trimis la Bucuresti. I se mai cer CV-uri pentru cei in cauza. Din capitala nici un semn insa.


PROMOTORII. De Tor Fotland si Steiner Lone se leaga aproape toate actiunile de promovare a culturii romanesti in regatul fiordurilor scandinave. Fotland a tradus carti semnate printre altii de Mircea Eliade, Ana Blandiana, Norman Manea sau Nicolae Manolescu. Traducator si din italiana, Fotland a fost decorat de Guvernul de la Roma cu titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene. Steiner Lone este cunoscut in Norvegia pentru promovarea lui Mircea Cartarescu, a lui Mihail Sadoveanu, dar si a lui Mircea Eliade. Valeriu Pavel spune ca statul roman isi face un deserviciu tratand cu indiferenta trei intelectuali de marca. Tor Fotland a murit, Roar Engelberg nu mai spera nimic, iar Lone nu isi mai pune nici el mari sperante in actiunile lui Pavel. Acesta din urma s-a declarat indignat de atitudinea autoritatilor de la Bucuresti. "Cand un norvegian ca Roar scoate in 1990 aici, in Norvegia, un CD intitulat «Doina», cand absolut toate albumele sale contin cel putin trei-patru piese romanesti, cand afirma peste tot in lume ca folclorul romanesc este cel mai complex, melodios si valoros din lume, ca la 11 ani, cand l-a ascultat pe Zamfir, destinul sau a fost schimbat, poti sa nu te revolti?", se intreaba Pavel.

PostumLa inceputul acestui an, Valeriu Pavel a inceput sa insiste din nou la autoritatile romane pentru recunoasterea meritelor celor trei norvegieni. Intr-un mail, Steiner Lone ii raspunde: "Domnule Pavel, va multumesc pentru amabilitatea fata de mine. Probabil stiti ca, intre timp, dl Fotland ne-a parasit - dar as spera ca el, cel putin, sa aiba o decoratie postuma". Totodata, Lone mai spunea ca la sfarsitul lunii mai fusese invitat in Romania, la Neptun de USR. "In sfarsit, ei au dat de mine si au facut ceva", a fost reactia lui.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.