Gravida din Satu Mare a murit, dupa cezariana, din cauza neglijentei medicilor, nu a lipsei medicatiei. Amalia Szabo, gravida de 24 de ani din Satu Mare, a murit pentru ca medicii au neglijat obezitatea femeii, aceasta avind peste 120 de kilograme, un factor de risc tromboembolitic, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Obezitatea, peste 120 de kilograme, nu a fost interpretata corect ca un factor de risc aditional pentru tromboembolism. Majoritatea ghidurilor de conduita in obstetrica-ginecologie considera obezitatea si operatia cezariana drept factori cu risc tromboembolic moderat. Fiecare unitate medicala trebuie sa redacteze protocoale proprii pentru profilaxia si terapia bolii tromboembolice", a declarat Eugen Nicolaescu.

Potrivit raportului preliminar al comisiei de ancheta a Ministerului Sanatatii Publice (MSP), care a fost condusa de profesorul Gheorghe Peltecu, presedintele Comisiei de obstetrica-ginecologie, gravida Szabo Amalia a fost corect dispensarizata pe toata durata sarcinii, asa cum reiese din relatarile medicului curant obstetrician ginecolog. Indicatia operatiei cezariene la un fat estimat peste 3.500 de grame a fost corect recomandata. Evolutia chirurgicala postoperatorie si datele consemnate de examenul medico-legal arata ca interventia chirurgicala a fost corect efectuata.

"Acest caz a scos la iveala insa alte nereguli in spitalul din SatuMare si ca urmare vor exista sanctiuni serioase. Neregulile pornesc de la lipsa de comunicare si dialog pina la probleme igienico-sanitare grave. Probabil ca vom fi obligati sa luam cele mai drastice masuri, cum ar fi demiterea intregii conduceri a spitalului. Ma tem insa ca justitia ii va pune la loc in functie. De asemenea, voi fi nemilos cu conducerea ASP Satu Mare", a mai spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a afirmat ca, pentru neregulile legate de calitatea actului medical, Colegiul Medicilor din Romania si comisiile de malpraxis trebuie "sa-si ia rolul in serios si sa inceapa sa aplice sanctiuni".

O comisie de control de la Ministerul Sanatatii a fost trimisa pentru a investiga cazul tinerei de 24 de ani, din Satu Mare, deoarece Nicolaescu a fost nemultumit de raportul prezentat de Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica, pe care l-a considerat incoerent. Sotul femeii, Szabo Istvan, a reclamat, in urma cu doua saptamini, personalul medical al Sectiei de obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Satu Mare la Colegiul Medicilor. El i-a acuzat de neglijenta pe medicii si pe asistentele care s-au ocupat de caz. Medicul care a avut-o in grija pe pacienta, Mircea Dragos, a declarat ca embolia pulmonara este o complicatie care poate sa apara oricind.