Venezuela isi consolideaza flota maritima prin achizitionarea a cinci submarine rusesti. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a decis sa achizitioneze cinci submarine rusesti in valoare de 500 de milioane de lire fiecare. Este de asteptat ca tranzactia sa contribuie la vertiginoasa deteriorare a relatiilor ruso-americane. Presedintele venezuelan a declarat ca submarinele sint destinate apararii teritoriului maritim impotriva unui eventual embargo american.

Potrivit ziarului ,,Kommersant’’, Venezuela a comandat 5 submarine diesel "Project 636" si, de asemenea, isi anunta intentiile de achizitionare a altor patru submarine "Project 637 Amur". Acelasi ziar informeaza ca Chavez si-a motivat gestul exprimindu-si ingrijorarea in privinta securitatii resurselor de petrol din apele venezuelane.

Anul trecut, Venezuela a mai cumparat 24 de nave Sukhoi, 30 de avioane de lupta, 34 de elicoptere si 100.000 de arme Kalasnikov, toate la un loc ajungind la suma de 1,9 miliarde de lire sterline. Daca tranzactia privind submarinele va fi incheiata, tara lui Hugo Chavez va fi statul cu cea mai mare flota submarina din America Latina. La ora actuala, Venezuela este, imediat dupa Algeria, cel mai important cumparator de armament rusesc. Surse oficiale declara ca negocierile ruso-venezuelane se afla intr-un stadiu final, actele urmind a fi semnate o data cu vizita presedintelui Chavez la Moscova de saptamina viitoare.

Expertii militari interogati ieri de "The Guardian" au declarat ca submarinele rusesti nu pot constitui o amenintare prea mare pentru flota americana, intrucit acestea nu prezinta o tehnologie moderna, ci, dimpotriva, urmeaza modelul folosit de nemti in al Doilea Razboi Mondial. "Intr-o lume a submarinelor, cele achizitionate de Rusia sint echivalentul unui automobil Lada", a declarat unul dintre experti.

Statele Unite si-au aratat in repetate rinduri nemultumirea fata de comertul cu armament pe care Rusia il practica la ora actuala. State ca Siria si Iran au beneficiat si ele de curind de gama de produse rusesti. Adaugarea Venezuelei la aceasta lista va trezi reactii negative din partea Pentagonului, inrautatind astfel relatiile deja deteriorate dintre cele doua state.