Schimbarea de strategie a social-democratilor - care acum cateva zile nici nu voiau sa auda de alegeri anticipate - a fost solutia de compromis gasita de Mircea Geoana in urma unei sedinte cu presedintii consiliilor judetene. In fapt, Geoana s-a t
Schimbarea de strategie a social-democratilor - care acum cateva zile nici nu voiau sa auda de alegeri anticipate - a fost solutia de compromis gasita de Mircea Geoana in urma unei sedinte cu presedintii consiliilor judetene. In fapt, Geoana s-a trezit ieri incoltit din toate partile, liderii din teritoriu reprosandu-i acestuia proasta gestionare a momentului post-referendum. Marea problema a pesedistilor este lipsa fondurilor desi in schimbul sustinerii Guvernului PSD a primit promisiuni de la Tariceanu ca situatia banilor va fi remediata. Presat in teritoriu, aflat in conflict cu Grupul de la Cluj si confruntat cu aparitia lui Adrian Nastase in prim-planul vietii de partid, Geoana s-a vazut nevoit sa puna tunurile pe Palatul Victoria si sa-l ameninte cu pierderea scaunului pe premier dar si sa incerce sa faca din Nastase un aliat. Anticipatele raman insa un paravan in spatele caruia liderul PSD va incerca sa-si consolideze pozitia. Abordarea reala a temei alegerilor inainte de termen fiind un gest sinucigas in acest moment.
Mircea Geoana a fost nevoit sa faca fata ieri, unor nemultumiri crescande din partea teritoriului, sustin surse din PSD. Presedintii consiliilor judetene i-au reprosat liderului PSD ca dupa referendum nu a obtinut decat promisiuni verbale din partea PNL. Aceleasi surse ne-au declarat ca cel mai vehement critic a fost liderul PSD, Liviu Dragnea. Supararea a pornit de la faptul ca la negocieri a fost respinsa orice intelegere cu PD iar cu liberalii a existat doar promisiunea ca democratii vor fi dati afara din administratie si vor veni cei de la PSD. Astfel, ar fi trebuit sa fie redirectionate fondurile catre social-democrati, sustin aceleasi surse. Mai mult, desi a fost aprobata o ordonanta privind un sprijin guvernamental pentru primari, social-democratii au ramas cu ochii in soare. Potrivit ordonantei, suma se ridica la valoarea de 30 de miliarde de lei vechi iar banii erau alocati in baza unor programe pe infrastructura, modernizarea si dezvoltare. Desi pesedistii s-au pus pe treaba si au facut programele cerute, Guvernul a respins proiectele iar partidul lui Geoana s-a vazut in imposibilitatea de a pune mana pe fondurile mult promise.
"Sa iesim la lupta"
Toate supararile din PSD au fost facute ieri publice de Geoana, acesta recunoscand ca in sedinta s-a semnalat faptul ca exista "o politica deliberata" de privare de proiecte pentru acele comunitati unde exista primari PSD. "Este normal ca cetatenii sa fie tratati pe picior de egalitate, exista mari intarzieri in proiecte de modernizare, infrastructura si dezvoltare, iar guvernul are obligatia sa intervina mai energic", a spus Geoana. "Decat sa stam si sa fim batjocoriti de guvernele care s-au perindat, mai bine iesim la lupta, ne jucam sansa noastra si mergem la alegeri anticipate. Nu este nici un fel de rezerva sau de teama pentru o eventuala motiune de cenzura sau pentru declansarea de anticipate, in conditiile in care vom epuiza solutiile politice pentru iesirea din criza", a subliniat Geoana.
Liderul social-democrat a spus ca alegerile anticipate nu sunt o problema pentru PSD, indiferent de ce arata un sondaj sau altul. "Daca nu reusim prin discutii directe intre partide, va trebui sa taiem odata pisica si sa dam tarii o guvernarte si un Parlament care sa duca Romania dincolo de scandal si dezbinare", a continuat Geoana.
Liderul social-democrat a precizat ca exista o mare dorinta in PSD "de a se pune lucrurile pe un fagas normal". "Si nu exista nici un fel de rezerva sau teama, in conditiile in care vom epuiza solutiile politice necesare", a mentionat el. "Nu putem ignora ca suntem in continuare intr-o faza de blocaj, iar lupta dintre presedinte si premier este foarte puternica. Noi asteptam si un moment politic, nu stim daca se fac alegeri anticipate, daca se face un nou Guvern, dar nu exista nici un fel de emotii din partea noastra", a spus presedintele PSD.
Geoana: "Nastase, lider cu potential"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ieri, ca a vorbit la telefon cu fostul premier Adrian Nastase despre participarea acestuia si a secretarului general al PSD, Titus Corlatean, la un seminar despre Republica Moldova.
"Am avut si o discutie despre cartea pe care a lansat-o recent si cred ca este o carte reusita, dar de aici si pana la speculatiile care au aparut in presa e drum foarte lung", a continuat Geoana. De altfel, liderul PSD a apreciat ca Adrian Nastase reprezinta un om politic cu potential. "Cred ca Adrian Nastase reprezinta in continuare un om politic cu potential. Intai trebuie sa isi vada rezolvate problemele pe care le are inca in Justitie. Dupa ce isi rezolva problemele in Justitie, oricare dintre liderii nostri, actuali sau fosti, sunt apti, combatanti si eligibili. Pana atunci trebuie sa raspunda la aceste probleme", a spus Geoana. Pe de alta parte, Vasile Dancu (lider al Grupului de la Cluj) a apreciat ca Adrian Nastase, este un lider care trebuie consultat in momente politice importante. In opinia sa, o reconciliere intre Geoana si Nastase "este un eveniment care, privit din afara, are o amploare mai mare decat in realitate". "Cred ca Adrian Nastase nu este un lider pe care sa nu-l consultam in momente importante. El este o minte in ceea ce priveste strategii importante. Nu cred ca domnia sa ar mai putea reveni in fruntea partidului, dar este normal sa lucram cu cel care ne-a adus la varful partidului si in Guvern. Nu putem sa nu-i recunoastem meritele atunci cand le are", a declarat, joi seara, Vasile Dancu in cadrul unei emisiuni televizate.
Presedintele PSD intre Dancu si Vanghelie
Conflictul deschis si vorbele grele pe care si le-au aruncat Vasile Dancu (foto), Victor Ponta si Marian Vanghelie in ultimele zile l-au facut pe Mircea Geoana sa se simta "deranjat" si sa spuna ca ar dori sa foloseasca "intelepciunea rabinului si fermitatea liderului" pentru a rezolva disputa care s-a creat intre cei trei vicepresedinti.
Foto: ZIUA De altfel, Geoana i-a chemat pe cei trei sa-si lamureasca problemele in prima sedinta a Biroului Permanent National care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare. Liderul social-democrat s-a declarat nemultumit de faptul ca Marian Vanghelie si Vasile Dancu au avut o disputa verbala, joi seara, la un post de televiziune. "Una este sa ai de reprosat unui coleg ceva, iar alta este sa facem deliciul presei, sa facem rating. Eu inteleg ca o discutie Vanghelie - Dancu poate face rating la o televiziune sau la alta, dar partidului nostru nu ii place spalatul rufelor in public. Aceasta lupta la televizor si redeschiderea unor discutii in PSD nu ne fac bine si vom discuta acest lucru si la sedinta BPN", a mentionat Mircea Geoana.
Disputa dintre liderii PSD a pornit de la cererea lui Vanghelie ca Ponta si Dancu sa fie exclusi din partid. De altfel, Dancu si Vanghelie s-au contrat joi seara, in emisiunea 100% de la Realitatea TV, primarul de la cinci spunand ca "vrea sa-i scape pe oameni de anumiti lideri din clasa politica".
Pe de alta parte, Dancu a sustinut ca nu are ce sa ii reproseze lui Mircea Geoana. "Poate nu l-am sprijinit noi suficient", a spus Dancu. "Multi s-au saturat de multi membri PSD pentru ca asta e gandirea unor lideri de-ai nostri, asa zisi lideri intre ghilieme - care considera ca drumul spre lumina cum il inteleg ei si sa-l parcurga si sa ajunga acolo nu pot decat numai ei.Daca dansul asa a considerat eu pot sa-mi permit decat sa spun ca vreau sa scap societatea asta de asemenea oameni care fac parte din aceasta categorie, sa-i scap de ei definitiv din clasa politica", a comentat si Vanghelie.
Impotriva abilitarii
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca formatiunea sa va vota impotriva abilitarii Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare si in Camera Deputatilor, asa cum a facut si in Senat. "Votul nostru din Senat a fost foarte clar si neechivoc. Avem aceeasi intentie si in Camera Deputatilor", a spus Geoana.
Plenul Senatului a respins, miercuri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, care a fost sustinut doar de grupurile parlamentare PNL si UDMR. Grupurile parlamentare ale PSD, PD, PRM, PC au anuntat, in plenul Senatului, ca nu sustin abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, in favoarea proiectului de lege declarandu-se doar PNL si UDMR.
Oprisan vrea in opozitie
Presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan a declarat, ieri, ca presedintii social-democrati de CJ ii vor cere liderului PSD Mircea Geoana o actiune concreta care sa duca la caderea Guvernului sau sa initieze negocieri cu partidele parlamentare sau cu Guvernul pentru rezolvarea crizei politice. Oprisan a declarat ca sunt destui cei trei ani de analiza pe care PSD i-a facut pana in acest moment, fiind timpul ca partidul sa treaca la o actiune energica prin care sa tina cont de agenda reala a cetateanului. El a apreciat ca PSD trebuie sa ramana in opozitie in acest moment si sa isi faca datoria de partid de opozitie. "Indiferent de jocurile pe care le mimeaza unii sau altii, PSD trebuie sa introduca motiunea de cenzura pentru ca in acest mod se va corela cu agenda cetatenilor Romaniei", a spus Oprisan. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, daca cetatenii vor fi consultati si vor decide ca actuala criza politica se rezolva prin alegeri anticipate, PSD nu ar trebui sa se dea la o parte de la aceasta decizie.
Produsul politic
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat, ieri, ca si Mircea Geoana este "un produs politic" al lui Adrian Nastase si a salutat faptul ca actualul presedinte al PSD a reluat legaturile cu fostul presedinte al partidului, Adrian Nastase, informeaza Mediafax. "A fost o greseala ca actualul presedinte l-a dat la o parte pe Adrian Nastase si nu a incercat o colaborare", a spus Bejinariu, intr-o conferinta de presa, aratand ca este bine ca Mircea Geoana a reluat legaturile cu Adrian Nastase "in al 13-lea ceas". "Domnul Mircea Geoana are nevoie de experienta si capacitatea domnului Nastase. Nu ma feresc sa spun ca inclusiv Mircea Geoana este un produs politic al lui Adrian Nastase" a spus deputatul PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.