Formatiunea palestiniana Hamas a preluat conducerea Fisiei Gaza, dupa lupte cu formatiunea Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas. Vineri, in prima zi de conducere Hamas a Fisiei, gruparea a anuntat eliberarea citorva comandanti militari ai Fatah, retinuti in urma ciocnirilor care s-au soldat cu uciderea a cel putin 100 de persoane. Vineri, violentele dintre cele doua grupari incetasera. Practic, teritoriile palestiniene au fost impartite in doua: Cisiordania a ramas sub conducerea Fatah, iar Fisia Gaza sub cea a militantilor Hamas.

Presedintele Mahmud Abbas a anuntat dizolvarea guvernului de unitate condus de Hamas si l-a insarcinat pe ministrul de finante independent, Salam Fayyad, cu crearea unui nou cabinet. Abbas anuntase joi instituirea starii de urgenta. Premierul Ismail Haniyeh, din partea Hamas, a declarat ca guvernul sau va ignora "decizia pripita" a presedintelui. De asemenea, Hamas intentioneaza sa preia controlul punctului de trecere a frontierei de la Rafah, catre Egipt, monitorizat, pina la izbucnirea violentelor de simbata trecuta, de reprezentanti ai UE.

Reprezentantii Fatah au catalogat acest moment drept "o zi neagra pentru palestinieni", considerind ca "Israelul arata mai multa mila fata de palestinieni decit Hamas".

Sediul presedintiei din Gaza a fost si el ocupat de Hamas, iar un militant cu cagula s-a asezat pe scaunul presedintelui Mahmud Abbas, de unde a inceput un dialog imaginar cu secretarul de Stat Condoleezza Rice: "Salut, Condoleezza Rice! Trebuie sa vorbesti cu mine acum, nu mai exista nici un Mahmud Abbas", a spus militantul. Presedintelui i-a fost interzis, de altfel, accesul in Fisia Gaza.

Presedintia germana a UE "condamna cu cea mai mare severitate preluarea puterii prin violenta de catre militiile ilegale ale Hamas in Fisia Gaza si uciderea de civili nevinovati", a declarat, vineri, purtatorul de cuvint al ministerului german de externe, Martin Jager. Presedintia UE se declara "extrem de ingrijorata de consecintele umanitare" si cere "tuturor partilor sa faca posibila aprovizionarea in Fisia Gaza". Ea "sustine energic" decizia liderului palestinian Mahmud Abbas de a dizolva guvernul si de a "instala un guvern de urgenta".

La rindul sau, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca o desfasurare a trupelor ONU in Fisia Gaza nu se poate face fara acordul Fatah si Hamas. "Este necesar acordul tuturor reprezentantilor palestinieni, din Fatah si Hamas", a spus el. Israelul, prin vocea ministrului de externe, Tzipi Livni, a anuntat ca nu va accepta o forta internationala in Gaza decit daca aceasta va putea opri traficul de arme catre gruparile palestiniene.