Ce le mai lipsea palestinienilor dupa confruntarile cu Israelul, razboiul fratricid - intre Hamas-ul sef la guvernare si Fatah-ul presedintelui Mahmud Abbas -, plus saracia lucie in care traieste majoritatea populatiei? Le mai lipsea o criza guvernamentala. Acum, o au. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a demis, in urma cu doua zile, Guvernul - chipurile - de unitate nationala, dar dominat de Hamas. Abbas a proclamat stare de urgenta in teritoriile palestiniene, invocand o "lovitura de stat militara" in Fasia Gaza, unde Hamas este la un pas de a prelua controlul. In decretele citite de secretarul general al Presedintiei palestiniene, Tayeb Abdelrahim, Abbas a anuntat "demiterea premierului Ismail Haniyeh", premier ales din partea Hamas, si "instaurarea starii de urgenta pe intreg teritoriul Autoritatii Palestiniene". Premierul Haniyeh a calificat drept "precipitate" deciziile lui Abbas, insa a asigurat ca miscarea sa nu are intentia sa proclame "un stat" in Fasia Gaza. Desi este un aspect arhicunoscut, nu strica nimanui daca se reaminteste faptul ca miscarea Hamas este inclusa pe lista organizatiilor teroriste de catre Israel, SUA, si, dupa indelungate si dificile negocieri, de catre UE. Abbas a anuntat infiintarea unui "Guvern de urgenta" care sa se ocupe de aplicarea "dispozitiilor si recomandarilor legate de starea de urgenta".
Abbas a decis sa convoace alegeri generale anticipate in teritoriile palestiniene "imediat ce situatia va permite acest lucru", sa consulte poporul, care trebuie sa aiba "primul si ultimul cuvant" si care este sursa tuturor puterilor. Presedintele Autoritatii Palestiniene a convocat si o reuniune de urgenta a Consiliului Central al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (CCOEP), o institutie formata din 130 de membri, avand misiunea de a adopta decizii capitale la nivel central. Masurile decise de Abbas i-au fost recomandate de CCOEP in cadrul unei reuniuni de urgenta, pe care acesta a prezidat-o la Ramallah.
Palestinienii, pe langa alte carente, nu au parte nici de o Constitutie (desi, la debandada actuala din teritorii, nu le-ar prinde rau deloc), se ghideaza dupa un cod ce ii acorda presedintelui Autoritatii dreptul de a demite Guvernul si de a numi, pentru o perioada de o luna, cu posibilitate de reinnoire o singura data, un Cabinet de urgenta fara obligativitatea, pentru acest organism, de a obtine acordul Parlamentului.
Miscarea Hamas a preluat controlul, in cursul noptii de joi spre vineri, asupra intregului teritoriu al Fasiei Gaza, dupa ce a dispersat fortele loiale lui Mahmud Abbas. Acesta si-a justificat demiterea Guvernului islamist prin invocarea unei tentative puciste.
Confruntarile dintre Hamas si serviciile de securitate loiale miscarii Fatah s-au repercutat asupra celor cu adevarat nevinovati si in afara meschinelor jocuri politice: poporul. Incepand din 7 iunie si pana ieri, au murit, pe fondul frictiunilor politice, 113 persoane. Nevinovate. Dupa cum era de asteptat, purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri, a respins anunturile lui Abbas, calificandu-le drept lipsite de "valoare practica". De parca s-ar putea vorbi de o "valoare practica" atunci cand oamenii mor pe capete.
Desigur, fratele cel mare al Israelului, puterea puterilor lumii, Statele Unite, au reactionat in modul cel mai prompt. Casa Alba si-a exprimat "profunda ingrijorare" in privinta confruntarilor din teritorii. Nici Europa nu sta foarte linistita. Comisia Europeana a cerut un "armistitiu umanitar". Usor de zis, greu de facut. Sa ne amintim doar de "Foaia de parcurs", document nascut mort, dupa ce toate marile puteri anuntasera nasterea sa cu surle si trambite.