Ministerul de Externe ungar si-a exprimat ingrijoarea fata de "procedurile penale care au fost incepute impotriva ministrului Zsolt Nagy si a altor patru membri ai UDMR", intr-un comunicat oficial remis Ambasadei Romaniei la Budapesta. Avem noi o pr
Ministerul de Externe ungar si-a exprimat ingrijoarea fata de "procedurile penale care au fost incepute impotriva ministrului Zsolt Nagy si a altor patru membri ai UDMR", intr-un comunicat oficial remis Ambasadei Romaniei la Budapesta. Avem noi o problema ungureasca si nu stim sau au ei o problema de atitudine?
UDMR a fost creata in anii '90 ca partid politic cu scopul de a reprezenta si proteja minoritatea maghiara de navalitorii romani in Parlament. Cu binecuvantarea FSN si cu ajutorul serviciilor. In plin iures revolutionar anticomunist, au fost fabricate tot felul de diversiuni prin care securistii fara frontiere din Europa de Est sa se legitimeze. Si sa se mentina, intr-un echilibru perfect, pe ciolan. Evident, pentru comunistii jerpeliti ai lui Iliescu, a dat foarte bine in fata Europei sa creeze sub control un partid etnic cu care sa se dea democrati nevoie-mare, sau macar sa mai uite lumea de mineriade. Si ungurilor le-a convenit sa fie abonati in legislativ, fara sa-si mai bata capul sa caute ideologie si platforma. Si de atunci au ramas atarnati de putere ca liliacul de lampa de sudura. Nu au lipsit nici o secunda de la guvernare. Evident, au reclamat constant sovinismul colegilor de cabinet si afaceri.
Dar nu despre maghiari este vorba aici, ci despre verestoi (in argoul politic romanesc, hrebenciuci). Unica obstinatie a conducerii UDMR a fost si ramane sa nu fure romanii singuri. Mandat de mandat isi mobilizeaza electoratul cu teme din cele mai inchipuite. Autonomii care deja au fost interzise in Europa, educatie si administratie in limba materna. Si tot mandat de mandat, dau gres fara sa raspunda in fata alegatorilor. Fara ei nu exista guvernare, chiar daca toate victoriile politice obtinute, mai ales in fata PSD, incap pe o placuta unilingva.
Reiau tema alegerilor pe lista. UDMR refuza cu oroare aceasta varianta. Ar priva etnicii maghiari de reprezentare in Parlament. Eu propun o varianta si mai ieftina si mai onesta. Pe baza recensamantului, orientarilor sexuale si certificatului de botez, putem mesteri fara nici o cheltuiala un legislativ de pomina. Atat de incapator si echitabil incat sa nu ramana nici un agatars penticostal sau costoboc handicapat pe dinafara.
Inteleg ca UDMR ne propune ungurul 100%. El nu poate fi nimic altceva, ca de exemplu liberal, comunist, turnator, crestin, escroc, pensionar, hot, ca tot romanul. Este un punct in care ideologia se confunda cu maternitatea. Daca intra unul in puscarie (sa fiu bine inteles, eu nu pun in discutie faptul ca cei acuzati si anchetati ar fi sau nu vinovati, exista justitie romano-maghiara, conform algoritmului guvernamental, care sa se pronunte) tipa toti. Mai implica si neamurile de peste Tisa, era sa zic Prut: atentat prezidential la UDMR, reclama Budapesta. Domnilor, sa ne lamurim, UDMR este o reprezentanta comerciala maghiara sau un partid politic, artificial cum o fi, in Parlamentul Romaniei? Daca Nagy Zsolt este cetateanul vostru, este firesc sa-l aparati, daca este hotul nostru, lasati-ne sa-l intrebam de una-alta.
Pe de alta parte, Romania nu reuseste nici sa maraie, daramite sa-si apere un cetatean. Lotul detinutilor politici din Basarabia si-a consumat pedeapsa pana cand a vrut Moscova. Teo Peter mai ca nu a insultat SUA prin gestul sau. Cioroianu a fost in vizita la Miss Licurici doar sa-si ceara scuze ca a retinut abuziv un pedofil american, cunoscutul Treptow, care a scris numai de bine despre Dracula.
Altfel, este scuzabila euforia maghiara, este pentru prima oara in istorie cand au ajuns in Europa cu doi ani inainte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.