„Alien", „Tacerea mieilor" si „Nasul" se numara printre capodoperele nepermise minorilor.

Revista „Empire" a realizat un clasament al celor mai bune filme cu bulina rosie. Iata-le.

10. In cea de-a doua parte din „Evil Dead" (1987), regizorul Sam Raimi stie foarte bine ca, atunci cind impingi horrorul pina la ultimele sale limite, poti obtine efecte comice neasteptate.

9. Putine comedii au avut sansa sa fie interzise persoanelor sub 18 ani. Din cauza referintelor la vagin, droguri, pedofilie sau la nihilism, spumoasa comedie a fratilor Coen, „Marele Lebowski" (1998), a fost pusa in rind cu pornografia desantata.

8. Un alt film cult pus la colt de ochii vigilenti ai cenzurii este „Fight Club" (1999), maestru al violentei nude. Lasind la o parte scenele cu pumni si carne in singe, e destul de greu de inteles de ce filmul lui David Fincher a fost etichetat ca „anarhist" sau „nazist".

7. Clasicul western „spaghetti" al lui Sergio Leone, „Cel bun, cel rau, cel urit" (1966), aduce pe ecran trei pistolari care pleaca in cautarea unei comori ascunse, fara sa-si bata prea mult capul cu ce e bine si ce e rau. Muzica lui Morricone si carisma lui Clint Eastwoond te fac sa regreti ca nu se mai fac westernuri.

6. „Tacerea mieilor" (1991) demonstreaza ca poti sa sochezi si sa tii spectatorul cu sufletul la gura doar prin citeva secvente dure care te vor bintui saptamini bune. Fireste, filmul n-ar fi primit Oscarul fara zimbetul malefic al lui Anthony Hopkins.

5. „Masacrul din Texas" (1974), filmul de debut al lui Tobe Hooper, urmareste destinul nefericit al unei gasti de adolescenti care ajunge in miinile unei familii sudiste de canibali.

4. „Baietii buni" (1990) condusi de Martin Scorsese joaca niste mafioti brutali, care cresc in ierarhia gangsterilor prin crime din ce in ce mai viscerale si mai demente. Ray Liotta, Joe Pesci sau Robert De Niro folosesc tot arsenalul din dotare: de la cutitul de bucatarie la refrigeratoare, numai bune pentru conservat cadavre.

3. Primul „Alien" (1979) ramine si cel mai infricosator. Peisajul industrial al navei este perfect pentru un pradator extraterestru. Imaginea creaturii cu dinti oteliti ramine in mintea noastra, mai degraba decit jocul foarte bun al lui Sigourney Weaver.2. Violenta verbala si vizuala, dar si umorul negru al lui Quentin Tarantino au atins culmea in „Pulp Fiction" (1994). Singele curge, injuraturile nu se mai termina si violenta gratuita este la ea acasa in comedia neagra semnata de Tarantino.

1. Topul filmelor interzise persoanelor sub 18 ani si-a gasit nasul in „Nasul" lui Francis Ford Coppola. Al Pacino si Marlon Brando intruchipeaza un univers populat de antieroi, lipsiti de moralitate, unde decapitarile, bataile inumane si pistolul pus la timpla dau linia directoare a filmelor cu mafioti.