Artistul plastic Devis Grebu a avut de curind o expozitie la Institutul Cultural Roman din Madrid. Madrilenii s-au inghesuit sa-i admire lucrarile, in mare parte caricaturi politice aparute in ziarul Cotidianul.

Din aventura sa spaniola, Grebu puncteaza: "Madridul e frumos, nimic de zis, dar oamenii vorbesc tare pe strazi, cam ca pe la noi, ai impresia ca se cearta mereu si, lucru care m-a amuzat teribil, vorbesc extrem de repede, ca la finalul reclamelor de la medicamente, stiti partea aceea rostita pe repede inainte cu «daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului». Daca la Madrid e cam multa mirlanie, nu acelasi lucru se poate spune despre Toledo. E un loc extraordinar: El Greco, arhitectura maura, o nebunie".

Expozitia lui Devis Grebu a fost semnalata prin articole si interviuri ample in cele mai importante ziare spaniole, "El Mundo", "El Pais", "ABC", si in doua ziare de limba romana.

Intilnirea artistului cu comunitatea romaneasca a stat mai mereu sub semnul politicului: "Toti romanii care au venit la expozitie incepeau sa injure Guvernul pentru modul in care a organizat referendumul. «O rusine!», ziceau, «Hotii! Nu ne-au lasat sa votam!». O tinara mi-a povestit ca, in oraselul unde locuia ea, au reusit sa-si exprime votul mai bine de 900 de romani, dintre care numai 23 au votat «da»".

Caricaturile sale politice au facut deliciul publicului, romanii din Spania simtindu-se, privindu-le, razbunati cit de cit pentru umilintele pe care le-au indurat la referendum.