Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, ieri, ca firma Alenia Aeronautica ramane castigatoarea licitatiei organizate, anul trecut, de Ministerul Apararii pentru achizitionarea a sapte aeronave de transport mediu curier. Decizia instantei din Romania vine la doua zile dupa ce s-a anuntat ca Alenia a castigat licitatia din SUA pentru dotarea fortelor americane cu 78 de avione de transport C-27J.
In noiembrie 2006, s-a organizat licitatia pentru achizitionarea a sapte aeronave scurt-mediu curier destinate Fortelor Aeriene Romane. In competitie au intrat firmele EADS CASA (membra a European Aeronautic and Defence Company), cu modelul CASA C-295, si Alenia Aeronautica (membra a grupului Finmeccanica), cu modelul C 27J Spartan.
Dupa anuntarea rezultatelor, EADS a contestat rezultatul licitatiei. Potrivit unor informatii neoficiale, italienii de la Alenia au oferit cele sapte aeronave la un pret de 328.927.353 de euro, cu servicii incluse de mentenanta pentru 28 de ani.
Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis, la inceputul acestui an, anularea licitatiei considerand ca au fost incalcate principiile de nediscriminare si tratament egal. Decizia CNSC a fost atacata de Alenia Aeronautica la Curtea de Apel Bucuresti. Ieri, instanta a dat castig de cauza firmei Alenia, astfel incat italienii au ramas castigatorii licitatiei si urmeaza sa ofere aviatiei militare cele sapte aeronave C 27J Spartan.
Alenia Aeronautica a primit din partea Pentagonului, in urma cu doua zile, un contract initial, estimat la 2,04 miliarde dolari SUA, pentru livrarea a 78 de avioane de transport tactic C-27J. Fortele Aeriene ale SUA intentioneaza sa cumpere 145 de aeronave (75 pentru armata si 70 pentru fortele aeriene), care vor ajunge la un total de 207 unitati pe parcursul viitorilor 10 ani, cu o valoare estimata de 6 miliarde dolari SUA. Interesant este faptul ca Alenia s-a batut pentru contractul din SUA tot cu cei de la EADS CASA, iar intarzierea pronuntarii instantei de la Bucuresti s-a datorat, potrivit unor surse avizate, tocmai asteptarii deciziei pe care a luat-o Pentagonul privind alegerea noului model de avion de transport mediu curier.