Daca vreti sa combinati turismul istoric-cultural cu plaja si shoppingul, Lisabona e una dintre cele mai potrivite destinatii.

Denumit „orasul celor sapte dealuri" (desi are mai multe), in Lisabona urci si cobori, facind slalom printre istorie, traditie si modernism. Intr-o atmosfera mai tot timpul sarbatoreasca, creata de oameni zimbitori si cu chef de viata, orasul respira aerul improspatat de riul Teju, pe care il poti simti aproape fie ca esti pe unul dintre cele doua poduri importante - „Vasco da Gama" si „25 Aprilie"–, fie ca esti chiar pe mal, admirind Monumentul Descoperirilor Maritime din zona Belem. De altfel, vizita in Lisabona ar trebui sa inceapa cu Belem, un loc care aminteste portughezilor de faptul ca traiesc intr-o tara cu iesire la ocean. Iar daca este inca de dimineata, nimic nu se compara cu o cafea tare si o Pasteias de Belem, prajiturica ce a facut istorie in orasul de pe Teju. Locul trebuie sa fie neaparat cofetaria numita Pasteias de Belem. Merita sa vizitati si manastirea Jeronimos, o capodopera declarata mostenire culturala de catre UNESCO, precum si Turnul Belem.

Pentru a avea insa o privire de ansamblu asupra orasului, castelul St. George este locul cel mai potrivit. Astfel, puteti admira in voie vegetatia luxurianta, daca aveti curajul sa va aventurati pret de vreo 15 minute de mers pe jos pe dealul care duce catre cetate. Iar daca toate acestea nu v-au convins, in mod sigur cel mai vechi cartier din oras, Alfama, o va face.

Nici o calatorie catre Lisabona nu este insa completa daca nu vizitati si imprejurimile. La doar citeva zeci de minute de oras se poate vizita Sintra, un mic orasel unde familia regala din Portugalia isi facea vacantele. Cu doar 40 de euro puteti inchiria o trasura pentru a va plimba prin zona.

Dintre toate calatoriile pe care le faceti in preajma Lisabonei, nimic nu se compara cu senzatia pe care o puteti trai „la capatul continentului". Cabo da Roca este cel mai vestic loc al Europei si va intimpina cu sunetul apei care biciuieste stinca si, daca vreti, cu o diploma care costa cinci euro, pe care scrie in portugheza ca ati ajuns la capatul pamintului. Nu foarte departe de acest capat puteti face si plaja in una dintre cele mai luxoase statiuni din zona. Cascais ofera nisipuri fine, apa calda, incepind de prin luna iunie, si magazine ieftine.

Cit te costa o vacanta Pretul pe noapte la un hotel din Lisabona porneste de la 21 de euro de persoana, intr-un hotel de 2 stele, pina la 31 de euro pe noapte, intr-un hotel de 4 stele. Un sejur de sapte nopti la un hotel de 4 stele, cu micul-dejun inclus, poate costa intre 726 si 825 de euro de persoana, in functie de perioada. Avionul dus-intors pina acolo poate costa intre 131 si 191 de euro, in functie de perioada. Daca sinteti norocosi si gasiti unul dintre locurile limitate oferite de Blue Air, pretul poate fi de un euro (fara taxele de aeroport).