Autoritatile refuza sa le acorde bugetarilor cu facultate salariul minim de 880 de lei, pe motiv ca n-au temei legal sa-l mareasca.

Nici Ministerul Muncii si nici Finantele nu vor sa acorde le salariatilor din domeniul bugetar lefurile minime de care beneficiaza ceilalti angajati din Romania.

Ministerul Muncii a aratat ieri ca salariile bugetarilor nu pot urca la nivelurile din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national (CCM). „Mentionam ca salariul de baza minim brut negociat, stabilit pentru anul 2007 la 440 de lei prin Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, ca si nivelul de 880 de lei pentru functiile cu studii superioare se aplica numai in cazul personalului contractual care negociaza drepturile salariale prin contracte colective sau individuale de munca. Pentru salariatii din sectorul bugetar, drepturile salariale sint stabilite prin legi, ordonante sau hotariri ale Guvernului", ne-a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Bugetarii primesc un salariu minim de 390 de lei, indiferent de nivelul studiilor.

Joi, sindicalistii din Federatia Educatiei Nationale (FEN) au chemat in judecata Guvernul, Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru obligarea la respectarea regulilor CCM privind salariul minim de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare. Asta dupa ce miercuri Vasile Marica, liderul Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici „SED LEX", a avertizat la rindul lui ca este pe punctul de a da in judecata statul in aceeasi cauza.

„Am incercat rezolvarea litigiului pe cale amiabila, fara sa ne adresam justitiei, insa ne-am lovit de un zid. Speram ca justitia va face dreptate, deoarece toti angajatii au drepturi egale in fata legii", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.

FEN argumenteaza cu articolul 9 din CCM, care prevede ca „sindicatele si ministerele vor purta negocieri cu Guvernul pentru stabilirea fondurilor aferente acestei categorii de personal (cel din institutiile statului - n.r.) si pentru constituirea surselor, inainte de adoptarea bugetului de stat, precum si in vederea modificarii ulterioare a acestuia."

Ministerul Finantelor face in schimb apel la articolul 3 din CCM, potrivit caruia „contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sint stabilite prin dispozitii legale". In consecinta, prevederile CCM referitoare la nivelul salarizarii nu se aplica salariatilor din sectorul bugetar intrucit salarizarea acestora este stabilita prin legi speciale, spun cei de la Finante.