Occidentalii si rusii lupta sa salveze Tratatul European al Fortelor Conventionale.

Moldova este cheia intregii dispute dintre Rusia si NATO", a declarat un inalt oficial al aliantei nord-atlantice, prezent la Reuniunea de la Viena a s
Occidentalii si rusii lupta sa salveze Tratatul European al Fortelor Conventionale.

Moldova este cheia intregii dispute dintre Rusia si NATO", a declarat un inalt oficial al aliantei nord-atlantice, prezent la Reuniunea de la Viena a semnatarilor Tratatului European al Fortelor Conventionale. Forma modificata a Tratatului, creata in 1999, nu a fost ratificata decit de Rusia, Belarus si Kazahstan. Statele occidentale refuza sa accepte acordul pina cind Rusia nu isi va retrage trupele din Moldova si Georgia.

Moscova, care a solicitat Reuniunea extraordinara de la Viena, a amenintat ca se va retrage din Tratat daca cererile sale nu sint indeplinite. Conform publicatiei "Kommersant", principalele rezerve ale rusilor sint: ca extinderea NATO a condus la o sporire a volumului de armament permis, in contradictie cu Tratatul; ca SUA vor viola Tratatul prin deschiderea unor baze militare in Romania si Bulgaria; ca statele occidentale intirzie ratificarea formei modificate a Tratatului; ca Letonia, Lituania si Estonia nu sint inca supuse conditionalitatilor Tratatului. Statele baltice si-au cistigat independenta dupa semnarea Tratatului in 1990, situatia lor raminind incerta, chiar daca intre timp au devenit membre NATO.

Miercuri, statele occidentale au propus o serie de concesii Rusiei. Printre acestea, posibilitatea ca Moscova sa transfere mai multe trupe in Caucazul de Nord. De asemenea, americanii au incercat sa ii linisteasca pe rusi cu privire la bazele militare pe care le vor construi in Romania si Bulgaria: "Nu vom face transferuri masive de trupe acolo. Bazele vor fi doar centre comune de antrenament. Abia daca vor fi trupe americane", a declarat marti Daniel Fried, secretarul de stat adjunct pe probleme europene al SUA. Concesiile occidentale au fost insa conditionate de retragerea rusilor din Transnistria.

Propunerile NATO catre Rusia, prezentate miercuri, au fost considerate suficient de importante ca sa duca la suspendarea, pentru o zi, a negocierilor, pentru a permite sefilor de delegatii sa se consulte cu liderii politici de acasa. Un acord privitor la Tratat va depinde si de discutiile despre scutul antiracheta american intre liderii NATO. Joi, acestia si-au exprimat acordul tacit pentru proiectul american.

UE poate da in judecata tarile membre cu restrictii exagerate pentru imigranti. Cititi la www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.