Solutiile propuse de Basescu au priza la public, releva un sondaj DATA Media.

Alegerile anticipate sint cea mai buna solutie in acest moment pentru ca Romania sa fie condusa mai bine, considera 40% dintre romani, conform datelor unui sondaj de opinie realizat de compania Data Media. In acelasi sens, studiul, realizat in perioada 25-29 mai la comanda Institutului Pro, arata ca 26,7% doresc schimbarea majoritatii parlamentare si formarea unui alt guvern, in timp ce doar 18,4% dintre respondenti sint de acord cu mentinerea actualei echipe guvernamentale.

Succesul inregistrat de Traian Basescu la referendum este confirmat si de sondajele de opinie, care marcheaza reintoarcerea acestuia pe un trend crescator. Astfel, seful statului a cistigat aproape 8 procente fata de luna martie a acestui an, ajungind la 50,9% in simpatia electoratului. Basescu este urmat de Mircea Geoana - 38,8%, Victor Ponta - 37,7%, Bogdan Olteanu - 36,9%, Theodor Stolojan - 35,2% si Gigi Becali cu 32,8%. Premierul Tariceanu este creditat si el cu 28,3 procente.

Nu numai politicianul Traian Basescu este agreat de romani, ci si o mare parte din temele sale politice, arata studiul Data Media. 77,1% dintre acestia doresc scaderea numarului de parlamentari, 67,8% vor introducerea votului uninominal, in timp ce cu modificarea Constitutiei sint de acord 42,5% dintre respondenti. O alta tema aflata pe agenda lui Basescu, legea lustratiei, este agreata insa de doar 31,7% din populatie. Cu toate acestea, doar aproximativ trei romani din zece sint de acord ca presedintele sa primeasca puteri sporite.

Romanii nu au insa o imagine clara despre cum ar trebui construit un viitor guvern. 22,5% cred ca acesta ar trebui format in jurul PNL si PSD, 22,5%, in jurul PNL si PD, iar 20,6%, in jurul PD si PSD.

Democratii ar fi si principalii cistigatori ai alegerilor europarlamentare, acolo unde ar obtine 42% din voturi, urmati de PSD, cu 22,9%, PNL - 12,3%, UDMR - 5,4% si PRM - 5,2%. PNG si PLD nu ar depasi pragul electoral de cinci procente.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.200 de persoane si are o marja de eroare maxima de +/- 2,7%.