Acuzat ca ar fi retrocedat ilegal Castelul Bran, ministrul Adrian Iorgulescu iese la atac.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a raspuns ieri atacurilor deputatului PD Dumitru Puchianu referitoare la "nulitatea" retrocedarii Castelului Bran. Iorgulescu a calificat afirmatiile lui Puchianu drept "diletante", "superficiale" si cu un pronuntat "iz etatist". Puchianu este presedintele subcomisiei de ancheta parlamentara pentru analiza retrocedarii Castelului Bran si a scoaterii acestuia la vinzare. Dupa ce a prezentat marti in Comisia de abuzuri raportul subcomisiei pe care o prezideaza, Puchianu a declarat ca actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este lovit de nulitate absoluta, intrucit retrocedarea s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale, potrivit carora domeniul public este inalienabil.

Iorgulescu a raspuns ca, inainte de retrocedarea Branului, MCC a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justitiei, potrivit caruia daca imobilul a fost dobindit de stat fara titlu, atunci dreptul de proprietate al persoanei de drept privat se consolideaza, considerindu-se ca, inca de la momentul „imposedarii statului", a fost detinut cu titlu precar, fara ca statul sa aiba calitatea de proprietar. „Includerea bunului in inventarul Ministerului Finantelor ca bun public a fost inca de la inceput eronata".

Ministrul a precizat ca, desi MCC nu a avut atributii directe in procesul de retrocedare, restituirea Castelului Bran s-a facut in mod corect, respectind intru totul prevederile Legii nr. 10. Demersul de restituire a castelului a fost facut de Directia Muzeului Bran, singura institutie abilitata sa solutioneze cererea de restituire in natura a domeniului. Castelul a fost retrocedat in mai 2006 lui Dominic de Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramine muzeu timp de trei ani de la retrocedare.

„Afirmatiile hazardate ale domnului deputat PD Dumitru Puchianu sint facute mai degraba in nume personal, cu scopul protejarii unor interese obscure si locale, intrucit deputatul s-a nascut in Bran si este deputat de Brasov." Iorgulescu a mai spus ca dat fiind faptul ca, membrii Comisiei nu au fost in unanimitate de acord cu acest raport preliminar, publicarea acestor concluzii de catre deputatul PD reprezinta un act regretabil de antepronuntare. Acest raport se va definitiva si se va prezenta un raport final in plenul Parlamentului. „Abia atunci putem vorbi despre un punct de vedere al Parlamentului cu privire la retrocedarea Castelului Bran", a subliniat Iorgulescu.

In ceea ce priveste acuzatia lui Puchianu ca, in momentul in care s-au stabilit mostenitorii castelului, nu s-au respectat procedurile, astfel incit in prima cerere de retrocedare au existat cinci mostenitori, iar ulterior restituirea s-a facut doar catre trei dintre acesti mostenitori, Iorgulescu a subliniat ca doi dintre cei cinci mostenitori ai castelului au renuntat in favoarea celorlalti.

Iorgulescu a incheiat spunind ca Ministerul Culturii este consecvent principiului constitutional privind caracterul sacru al proprietatii si considera ca trebuie sa respinga „toate aceste asertiuni care au un iz etatist si care amintesc de o perioada istorica pe care am dori sa o uitam cit mai repede".

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a remis presei un comunicat in care se arata: „Apreciem ca retrocedarea a fost facuta perfect legal, cu respectarea intocmai a literei de lege (…) Vrem sa ne facem cunoscut punctul de vedere asupra atitudinii unor politicieni care nu au inteles inca faptul ca nu mai sintem in perioada dictaturii: proprietatea este sacra si ocrotita prin lege".