Compania a dezvoltat o tehnologie care ar putea elimina flash-ul la aparatele foto in conditii de iluminare scazuta si care va fi disponibila incepind cu 2008.

Eastman Kodak a dezvoltat o tehnologie pentru camerele foto digitale care ar putea elimina necesitatea flash-ului luminos in cazul fotografiilor realizate in conditii de iluminare scazuta, a anuntat ieri compania, citata de Reuters. Eastman Kodak, cel mai mare producator de film foto din lume, a realizat un senzor fotografic cu sensibilitate sporita la lumina care poate capta un numar crescut de informatii optice. Tehnologia va putea fi produsa anul viitor si este posibil sa fie folosita pentru inceput in telefoanele mobile, a declarat directorul departamentului Image Sensor Solutions din cadrul Kodak, Chris McNiffe.

Aproape toti senzorii folositi in aparatele foto digitale moderne se bazeaza pe sistemul „Bayer Pattern" al companiei Kodak, un aranjament de pixeli de culoare rosie, verde si albastra, dezvoltat in anul 1976 de catre cercetatorul Bryce Bayer de la Kodak. In acest sistem, jumatate din pixelii senzorului foto capteaza lumina verde, un sfert reactioneaza la lumina rosie, iar celalalt sfert raspunde la culoarea albastra. Camerele foto obisnuite incorporeaza un mecanism software care combina pixelii de diferite culori pentru a reconstrui imaginea completa.

Inovatia anuntata ieri de Kodak consta in introducerea in senzorul foto, alaturi de pixelii care capteaza culoarea, a unui nou tip de pixel transparent, care capteaza o cantitate suplimentara de lumina. Rolul pixelilor de luminozitate este de a ajuta softul din interiorul camerelor foto sa distinga mai bine culorile din fotografiile realizate pe lumina slaba. In acest fel, imaginile realizate seara sau in interior vor fi mai clare.

Clientii Kodak interesati de aceasta noua tehnologie o vor putea testa la inceputul anului 2008, insa McNiffe nu a putut oferi o data la care aparatele folosind tehnologia vor ajunge in magazine. Aceasta ar putea fi utilizata, initial, in aparate precum telefoanele mobile, si, in timp, in produse pentru imagini industriale sau stiintifice. In 2006, Kodak a inregistrat, pe toate liniile de business, venituri de aproape 13,3 miliarde de dolari.