Gard de vopsit de 550 de metri. Ma rog, de pictat. Tentativa de record Guiness. Dupa care gardul se vinde pe bucatele si banii se duc la copiii nevoiasi. Va scriu aceste randuri de la un eveniment de responsabilitate sociala corporatista. Cuvant pompos, care incearca sa ne zica o chestie simpla: firmele mari vor sa fie crezute fete bune.  
Pana in acest moment, totul merge bine. Voluntarii picteaza, vedetele se pozeaza langa, televiziunile filmeaza. Si lumea transpireaza, ca sa mentinem rima. Merita toate astea?
Pai sa vedem. Daca se incaseaza doua-trei mii de euro, probabil ca era la fel de eficient sa tinem pictorii voluntari acasa si sa le cerem bani de la obraz. Nici nu mai era nevoie sa ne complicam cu transportul atator oameni. Daca lumea e darnica si ies mai multi bani, cu atat mai bine. Copiii necajiti o sa-si cumpere rechizite. Iar firma o sa ne puna la panoul de onoare. Am facut o fapta buna.

Dar si o fapta la moda - tineti minte chestia asta, dragi patroni si manageri romani. Pentru ca, daca azi multinationala X face un supereveniment de caritate, maine o sa fiti niste zgarciti expusi oprobiului public. Daca azi multinationala se prezinta ca o mare activista pentru cine stie ce cauza, voi o sa fiti maine niste contabili obositi si fara viziune. Daca azi pe astia ii da la televizor, maine lumea va vorbi de ei si pe voi are sa va uite.

Iar multinationala face, ca asa o obliga de la sediul central. Asa s-a hotarat acolo, in America, unde publicul a avut timp sa se prinda care e treaba cu capitalismul nemilos. El vrea acum capitalism responsabil si exact asta o sa avem si-n filiala numita, pana la absorbtia completa, Romania SA.

Acum cateva luni m-am certat cu o amica, mare credincioasa in moastele facatoare de minuni ale responsabilitatii corporatiste. Eu i-am zis ca e o moda care n-are sa prinda la romani, pentru ca lor inca le pasa de cat costa produsul, nu daca il fac copiii de 10 ani, fortati la munca in China. Acum trebuie sa-mi fac mea culpa: Luminita, am uitat ceva: inainte sa aiba inima, romanii au un foarte dezvoltat simt al fashionului. Stiu ce e la moda si se poarta cum e la moda, chiar daca inca nu simt nimic la corason. Asa ca imi retrag cuvintele: responsabilitatea corporatista isi va tine chiar olimpiada in Romania, in doar cativa anisori.

Asa, ca sa nu ziceti ca nu v-am prevenit: aveti sase luni sa faceti o fapta buna. Dupa aia, inactivitatea se va pedepsi cu moartea. Sociala.