Liderul social democratilor incearca sa si-l apropie pe Adrian Nastase. Tot el se afla - spun surse din PSD - in spatele atacului la adresa lui Victor Ponta si a lui Vasile Dincu.

Mircea Geoana se simte in pericol de a-si pierde fotoliul de lider al PSD. Decizia de marti seara a conducerii PSD Bucuresti de a cere excluderea din partid a lui Vasile Dincu si a lui Victor Ponta nu este straina de vointa lui Mircea Geoana - afirma surse din partid. Cei doi ar pregati, se pare, trecerea in rezerva a actualului presedinte al PSD. Despre acest lucru ar fi aflat insa Geoana, care a trecut la contraatac. Asa s-ar explica si decizia luata peste noapte de Marian Vanghelie si oamenii sai din filiala PSD Bucuresti. „A fost o chestie spontana fata de ultimele declaratii ale domnului Dincu ca conducerea partidului ar trebui sa plece", a recunoscut ieri Vanghelie. Tot el spune ca are „dovada clara" ca Dincu si Ponta „vor sa apropie partidul de PD". Liderul PSD Bucuresti il ameninta pe Dincu amintindu-i destinul lui Nastase: „Chestiile astea ironice ale domnului Dincu le aveau si altii si s-au dus. El vine la sedinte numai cind este interesat de un anumit joc. In rest, pe domeniul pe care e vicepresedinte nu face nimic".

Vasile Dincu a lasat ieri sa se inteleaga faptul ca in spatele actiunii lui Vanghelie se afla altcineva. „Marian Vanghelie, din cind in cind, este activat, cind vin congresele, alegerile, atunci cind apare o competitie interna, este activat, de regula, si ataca Clujul, pe mine, pe Ioan Rus, pe ceilalti asa... pur si simplu. Noi ne-am obisnuit cu acest ritual si nici nu mai reactionam, pentru ca efectiv este un ritual fara substanta", a afirmat Dincu la Realitatea TV. Mircea Geoana nu a putut fi contactat si nu a avut joi nici o reactie publica.

Un alt mare pericol pentru Mircea Geoana este Adrian Nastase. Potrivit mai multor surse din PSD, Nastase isi pregateste minutios revenirea in prim-planul scenei politice. Aceasta s-ar putea petrece pina la finalul acestui an, imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European. Speriat de aceasta perspectiva, Geoana l-a sunat ieri pe Adrian Nastase - informeaza MEDIAFAX - pentru a-i cere ultima carte publicata de fostul premier zilele trecute. Lucrarea se intituleaza „Romania Europeana - Un proiect politic social-democrat". Surse citate de MEDIAFAX spun ca, in cadrul discutiei telefonice, Geoana s-ar fi aratat interesat de programul cuprins in cartea lui Nastase. Din informatiile noastre, Geoana l-a invitat pe Nastase la o discutie, actualul lider al PSD exprimindu-si opinia ca „este nevoie de expertiza" fostului premier in cadrul departamentelor partidului. Nastase n-a dat, se pare, nici un raspuns. Reamintim ca, in 2005, lui Adrian Nastase i s-a cerut insistent, inclusiv de catre Geoana, retragerea de la conducerea partidului, dar si de la sefia Camerei Deputatilor.