In zilele fierbinti de vara, ce poate fi mai savuros decat o supa usoara, rece si cu multe legume? Daca adaugam la aceasta un nume exotic si o poveste pe masura, va veti da seama de ce trebuie sa o incercati.

A  aparut pentr
In zilele fierbinti de vara, ce poate fi mai savuros decat o supa usoara, rece si cu multe legume? Daca adaugam la aceasta un nume exotic si o poveste pe masura, va veti da seama de ce trebuie sa o incercati.

A  aparut pentru prima data in Andalusia, pe pamantul scaldat de apele Marii Mediterane si a devenit cu timpul, din punct de vedere gastronomic, marca acestei regiuni. Si, intr-adevar, gazpacho are cele doua atribute care descriu cel mai bine Andalusia: curcubeu de culori vesele si varietate.Ingredientele de baza sunt rosiile proaspete, foarte bine coapte si painea inmuiata in apa rece ca gheata. Adaugati castraveti, usturoi, ceapa, ciuperci, sau orice alte legume, ulei de masline, otet, condimente si veti obtine cea mai gustoasa supa care poate fi mancata direct din frigider. In restaurantele si in bucatariile din Andalusia, gazpacho se poate servi in trei culori. Gazpacho rosie este foarte groasa, neadaugandu-se nici un pic de apa. Un amestec interesant de legume, in care rosiile sunt cele mai importante. In Córdoba se serveste cu fasii de sunca si cubulete de oua fierte tari. Alteori, supa capata un plus de aroma datorita migdalelor zdrobite sau a semintelor de chimion amestecate cu menta.


TRADITII. In Málaga se pregateste traditionala gazpacho alba, numita in acele locuri "ajo blanco". Se folosesc migdalele, usturoiul, semintele de pin, dar chiar si strugurii sau cubuletele de pepene si mere. Gazpacho verde este specific regiunii Huelva, iar numele ii este dat de abundenta ierburilor si a legumelor verzi, in special coriandru, menta, patrunjel, busuioc, ardei, andive sau salata.


SUPA SARACULUI. Cu toata popularitatea de care se bucura astazi, cu sute de ani in urma gazpacho putea fi numita "supa saracului". De altfel, unele surse afirma ca numele de gazpacho provine de la termenul ebraic "gazaz" (a rupe in bucatele), facandu-se referire la ingredientul de baza, painea, care era faramata si apoi inmuiata in apa. Fie ca lucrau pe plantatiile de maslini sau de citrice, in vii sau in gradini andaluzii amestecau, zi de zi, in vase de lemn (numite "dornillo") paine uscata, apa si ulei de masline. Asa s-a nascut supa ce s-a raspandit astazi pe toate continentele.

Dar cum a trecut granitele Andalusiei? Unii cercetatori sustin ca toata "vina" o poarta Eugenia de Montijo, sotia Imparatului Frantei Napoleon al III-lea, care a dorit sa i se pregateasca supa preferata chiar si in tara de adoptie, indragostita fiind de acest fel de mancare.


Secretul supei Gazpachoa€¢ Ingrediente: un kg de rosii descojite, doi catei de usturoi, un ardei gras mare, 100 g paine uscata, 150 ml ulei de masline, doua linguri de otet, doua lingurite de sare; pentru garnitura: o ceapa, 50 g ardei gras, 50 g castraveti, un ou fiert tare, 100 g paine uscata taiata in cubulete, o rosie coapta.
a€¢ Preparare: Painea se inmoaie in apa si apoi se stoarce. Intr-un mojar se zdrobeste usturoiul, adaugandu-se sare si putina apa. Se pun restul ingredientelor tocate si se amesteca turnand, din cand in cand, ulei. Se condimenteaza si se toarna otetul. Se lasa la rece si se serveste alaturi de legumele taiate in cubulete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.