Specialistii din Romania sunt impartiti in doua tabere. Niciunii nu reusesc sa isi impuna punctul de vedere legat de fortifierea universala cu fier si cu acid folic.

Fortifierea universala a fainurilor cu fier si cu acid folic este un pro
Specialistii din Romania sunt impartiti in doua tabere. Niciunii nu reusesc sa isi impuna punctul de vedere legat de fortifierea universala cu fier si cu acid folic.

Fortifierea universala a fainurilor cu fier si cu acid folic este un proiect initiat de ANAMOB si UNICEF Romania, dupa cum se mentioneaza pe site-ul celui mai important for mondial care se ocupa de aceasta problema "Flour Fortification Initiative."

Dr Tania Goldner, project officer health and nutrition UNICEF, spune insa ca acest proiect a fost initiat de Ministerul Sanatatii inca de acum sase ani si se inscrie in proiectul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) de combatere a "foamei de micronutrienti".


INTERVENTII. Pentru ca in Romania s-a constatat ca sunt foarte multe persoane care sufera de anemie, Tania Goldner spune ca "avem toate semnalele ca trebuie venit cu un set de interventii", iar una dintre acestea este fortifierea universala a fainurilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune, citand "Ghidul de fortifiere a alimentelor cu micronutrienti" al OMS, ca primele etape de corectare a acestor carente sunt "sporirea aportului alimentar prin cresterea productiei agroalimentare si facilitarea accesului la hrana sanatoasa a intregii populatii, educatia nutritionala si etichetarea corecta a alimentelor. Fortifierea este doar o strategie complementara in cazul in care primele solutii nu functioneaza.

Tania Goldner spune ca populatia nu ar trebuie sa isi faca probleme legate de fortifiere, pentru ca "doar se reface compozitia produsului", in acest caz se adauga in faina fierul pierdut prin prelucrarea graului. Acesta este cel mai aprins subiect de discutie, pentru ca nutritionistii nu sunt de acord cu tipul de fier adaugat. Mencinicopschi spune ca "in produsele alimentare fabricate pe baza de faina, se folosesc si alte ingrediente si aditivi alimentari, constituind o matrice alimentara complexa, in care formele de fier neadecvate pot reactiona, producand schimbari de gust si culoare sau scaderea eficacitatii si modificarea toxicitatii unor aditivi alimentari adaugati." Mai mult, avand in vedere ca in Romania sarea este imbogatita cu iod, trebuie tinut cont ca acesta este distrus de fier.

Profesorul Constantin Ionescu Targoviste completeaza parerea lui Mencinicopschi spunand ca "niciodata nu s-a dovedit ca fierul acesta mineral ar putea corecta vreo anemie daca nu-i aduci in paralel aminoacizi esentiali de care ai nevoie."


SUEDIA. Acelasi tip de discutii de poarta acum si in alte tari ale lumii. In Suedia, in urma constatarii ca 30%-38% dintre fetele adolescente sufera de anemie, s-a pus in discutie reintroducerea fortifierii univerale a fainurilor cu fier. Swedena€™s National Food Administration punand in balanta atat efectele pozitive, cat si pe cele negative ale acestei masuri, a hotarat sa se ocupe mai mult de educarea cu privire la o dieta sanatoasa si sa rezolve problema in acest fel.


INTERZIS. Decizia autoritatilor suedeze se datoreaza si faptului ca sunt multe categorii de persoane carora fierul le este interzis. Si la noi in tara exista aceasta categorie de bolnavi, despre care Tania Goldner spune ca din moment ce sunt sub atenta supraveghere a medicului, acestia vor fi sfatuiti sa nu consume produsele fortifiate. Costin Ganescu, presedintele Asociatiei Nationale a Persoanelor cu Thalasemie Majora spune ca "in Romania exista la ora actuala un numar de aproximativ 305 pacienti cu talasemie majora care vor fi direct afectati de aceasta masura". Pentru acesti bolnavi, "orice aport exogen de fier este contraindicat, ei dezvoltandu-si oricum mecanisme crescute de absorbtie a fierului din alimente". De asemenea, fierul le este contraindicat suferinzilor de hemocromatoza, celor cu afectiuni hepatice acute sau cronice, bolnavilor de cancere. Aceste persoane vor fi obligate sa consume paine neagra sau sa se apuce de facut faina la domiciliu. De aceea, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda evitarea introducerii unei astfel de masuri, pentru ca nu toata lumea are nevoie de fier si de acid folic si mai mult, vor fi introdusi in paine doi noi aditivi.


Consiliul StiintificVineri, 15 mai, Consiliul Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a reunit pentru a dezbate problema fortifierii universale cu fier si acid folic. Deoarece specialistii invitati sa participe la aceasta discutie nu s-au pus de acord, ANSVSA a hotarat sa nu se implice activ, ramanand doar sa monitorizeze activitatea de fortifiere. Unul dintre argumentele aduse de specialisti a fost faptul ca nu a fost demonstrat stiintific faptul ca fierul poate combate anemia feriptiva. Mai mult, medicii prezenti au invocat faptul ca nu se respecta prevederile OMS, conform carora inainte de a se lua o astfel de decizie trebuie realizata o balanta intre beneficiile si riscurile implicate de aceasta masura.   


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.