Raportul euro/leu a coborat ieri la cea mai scazuta cotatie a ultimilor patru ani si sapte luni, cursul mediu fiind stabilit la 3,2519 lei, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta venite din partea fondurilor speculative, care determina o presiune de apreciere a leului. In ceea ce priveste cursul dolarului, acesta a scazut de la 2,4655 lei, acum doua zile, la 2,4437 lei.
Leul nu s-a oprit, insa, la pragul de 3,25 lei, asa cum s-ar fi putut anticipa, cotatiile din piata valutara coborand pana aproape de nivelul de 3,24 lei, in ultima parte a sedintei fiind afisate cotatii de 3,2420 - 3,2470 lei, tranzactiile efective fiind realizate la preturi de 3,2485 - 3,2556 lei. La deschiderea sedintei tranzactiile erau realizate la 3,2560 - 3,2580 lei, valori apropiate de cele de la inchiderea de miercuri.

Se mentine presiunea pe aprecierea leului

"Miscarile nu au fost foarte mari, insa se mentine o presiune de apreciere a leului. S-a tranzactionat in ambele sensuri, atat din partea strainilor, cat si a rezidentilor, iar deocamdata suntem exact pe pragul de 3,25 lei/euro", a declarat pentru NewsIn arbitrajistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Aurelian Mihailescu. In acelasi timp, Florin Bota, dealer la Banca Transilvania, considera ca "investitorii straini sunt tentati de plasamente in lei, iar una din cauze ar putea fi emisiunile de titluri de stat mai dese, la intervale regulate si cu scadente rasfirate".
Pentru perioada urmatoare este greu de realizat o prognoza, avand in vedere ca la precedentele trei testari ale pragului de 3,25 lei/euro speculatorii si-au marcat profiturile, profitand de miscari de pe pietele internationale.
Evolutia apreciativa a leului este una normala. De obicei, intrarea in lunile de vara a reprezentat pentru moneda nationala, cu rare exceptii, perioade de apreciere.
Daca in anii trecuti la scaderea cursului contribuia in mare masura excedentul de cash de la casele de schimb, adica valuta transmisa acasa de romanii care muncesc in strainatate, incepand cu 2005 un rol tot mai important a revenit a€žbanilor fierbinti" care au intrat in piata autohtona.
Atrasi de nivelul ridicat al randamentelor in moneda nationala, datorita dobanzii de politica monetara ridicata, care in perioada aprilie - august 2005 era de 12,5%, speculatorii au profitat apoi de apropiata integrare in Uniunea Europeana, care a asigurat fluxuri mari, investitii directe in economie sau pe piata imobiliara. Fondurile off-shore au putut astfel sa obtina profit atat din dobanzi, cat si din aprecierea leului, obtinand randamente care nu puteau sa le intalneasca pe alte piete.

Dobanzile overnight au stat in culoarul 6,5 - 7,5%

Aceasta apreciere a leului ar putea fi insotita de o noua reducere a dobanzii de politica monetara la intalnirea din aceasta luna a CA al BNR, de la 7,25%, valoare stabilita la ultima sa sedinta, la 7%.
Ieri, pe piata monetara dobanzile interbancare la depozitele cu scadenta la o zi si o saptamana au stagnat in culoarul 6,5 - 7,5%.
Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar a oscilat intre 1,3280 si 1,3316 dolari, valori usor mai ridicate decat cele de acum doua zile. Mentinerea monedei europene sub pragul suport de la 1,34 dolari este consecinta faptului ca dolarul a urmat directia de crestere a randamentului titlurilor americane de stat de saptamana trecuta, dar si a scaderii in randul investitorilor a opiniei ca Rezerva Federala americana va reduce anul acesta dobanda sa de politica monetara. In prezent exista prognoze care anticipeaza chiar o crestere a dobanzii de la 5,25 la 5,50%.
Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei s-a mentinut, ieri, in apropierea pragului de 650 dolari.