Ministerul Economiei si Finantelor a depus, anual, in instante, incepand din 2004, in jur de trei mii de cereri de faliment, pentru a-si recupera creantele, 669 de astfel de cereri fiind inaintate numai in primul trimestru din 2007, potrivit datelor
Ministerul Economiei si Finantelor a depus, anual, in instante, incepand din 2004, in jur de trei mii de cereri de faliment, pentru a-si recupera creantele, 669 de astfel de cereri fiind inaintate numai in primul trimestru din 2007, potrivit datelor furnizate de ANAF. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inaintat in instante, in perioada martie 2004 - martie 2007, 9.696 de cereri de faliment, 9.619 dintre acestea fiind pentru contribuabili mici si mijlocii, iar 77 pentru contribuabili mari. Contribuabilii mari la buget sunt societatile cu o cifra de afaceri anuala de 70 milioane lei. Conform ANAF, in primele trei luni din 2007, au mai fost depuse 669 de cereri, doar una vizand un contribuabil mare.
Pe parcursul anului 2006, Finantele au cerut faliment pentru 2.652 de societati, dintre acestea 10 fiind mari contribuabili. Sumele incasate de Finante ca urmare a procedurilor de reorganizare judiciara si faliment au fost de 1,32 miliarde lei (375 milioane euro), precizeaza ANAF. Totodata, Finantele au mai colectat anul trecut 6,05 miliarde lei (1,7 miliarde euro) din executari silite. "Parghia procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului este ultima masura pentru recuperarea creantelor, in cazul in care masurile de executare silita nu au dat randamentul scontat sau cand situatiile economico-financiare deosebit de dificile au impus aceasta masura", au precizat reprezentantii ANAF. La sfarsitul anului trecut, datoriile firmelor catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si de somaj si fondul de sanatate au fost de 15,4 miliarde lei. In decembrie 2006, numai la bugetul de stat inregistrau restante peste 100 mii de societati comerciale, in timp ce la fiecare dintre celelalte bugete aveau datorii in jur de 50 mii de contribuabili.
Numarul companiilor romanesti care vor intra in procedura de faliment, in 2007, va fi in jur de15.600, in crestere cu 50% fata de anul precedent, se arata intr-un studiu al companiei de management al riscului, Coface Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.