Comunicarea intre el si oameni se face direct, fara intermediari. "Fiinta umana, indiferent de gradul ei de cultura, este inzestrata genetic in ce priveste receptarea frumosului si a artei", spune artistul. Maine, Sabin Balasa sarbatoreste 75 de ani.
Comunicarea intre el si oameni se face direct, fara intermediari. "Fiinta umana, indiferent de gradul ei de cultura, este inzestrata genetic in ce priveste receptarea frumosului si a artei", spune artistul. Maine, Sabin Balasa sarbatoreste 75 de ani.


"Merg impotriva curentului...""Pictez de cand ma stiu. Pentru mine, arta este ca respiratia. Fiecare simte taifunul vietii in felul lui, intr-un fel cei care se lasa dusi de vartej, altfel cei care il provoaca si total altfel cei care inainteaza contra lui. Eu, ca pestii cei vii, merg impotriva curentului, pe un drum propriu, fara a-i vulnera pe altii. Nu vreau sa fac scoli sau sa lansez curente. Pictez pentru marea lume, pentru nevoia ei de spiritualitate, de frumos si de bucurie. Lumea nu trebuie sa imi inteleaga opera, ci sa o receptioneze, sa se contopeasca cu ea.
Lumea este facuta din bune si rele. Eu le aleg mereu pe cele bune. Destinul omului este firea lui. Am ales drumul cel greu. Daca ar fi usor, nu ar mai exista merit. Stiu ca nimeni nu poate fi atacat si distrus fara ajutorul propriu, de aceea lupta se da intre mine si mine, in dorinta de a ma perfecta continuu.

Civilizatia fara cultura intra in barbarie. Arta este Cenusareasa fara de care basmul lumii dispare. Altitudinea speciei este nivelul spiritual la care se afla. Biologic suntem egali si cu frunza, dar in ce priveste ratiunea, valoarea ne aflam pe trepte total diferite. Nu traim toti in acelasi timp. Unii nu au depasit prima treapta a evolutiei; altii sunt cu mult inaintea vremii lor. De pilda, Omar Khayyam este contemporan cu mine.  

Salvarea lumii sta in inteligenta. Mijlocul permanent de a combate raul este promovarea binelui. Cand lumina cugetului descreste, bestia se instaleaza comod in umbra. Ca observator, sunt convins ca in viitor puterile care vor domina actiunile pe planeta vor fi acelea ce se vor dezvolta pe baza intrepatrunderii civilizatiei cu cultura. Ele vor detine suprematia economica, vor deveni centre de atractie si vor revitaliza idealul uman.

Arta este un vis colectiv. Fara participarea multimii umane arta ar ramane doar un vis ferecat. Eu aduc un plus de ratiune si frumusete, de care lumea are mare nevoie acum, cand obosita de promisiuni si vorbe vrea sa-si concretizeze sperantele.
Arta nu este o profesie, ci o misiune, un mesaj particular adresat colectivitatii. Locuiesc in abis si pictez ce vad cu mintea. Pentru mine, arta este o viziune, un act de generozitate, o mare capacitate de a iubi. In viata, ca si in arta, imi urmez propria directie, imi continui visul ajutandu-i si pe altii sa-si descopere propriile vise. Traiesc in asa fel incat sa pot creea si consider ca «ziua mea» este in fiecare zi cand pictez."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.